jak sciągnąć dług

• Autor wątku Autor wątku dargard
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dargard

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam mam pewien problem z osobą której pozyczyłem pewną kwote pięniędzy jakiś czas temu a ta osoba nie chce mi jej oddać, nie spisywaliśmy żadnej umowy ponieważ to była moja znajoma. moje pytanie jest następujące czy istnieja jakieś metody prawne aby wyegzekwować ten dług od tyej osoby. z góry dzieki

[cytat="dargard"] czy istnieja jakieś metody prawne aby wyegzekwować ten dług od tyej osobyi[/cytat]
Istnieją, na drodze sądowej, należy uwiarygodnić dług zeznaniami świadków. Będzie to bardzo trudne.
Należy spróbować wezwać na piśmie (za potwierdzeniem odbioru) dłużniczkę do zwrotu długu. Jeśli odpowie na piśmie, będzie to potraktowane jako istnienie długu i dowód w sądzie.

czy odpowiedz w sms`sie jest tak samo traktowana jak na pismie, czyli jeżeli ta osoba w sms`ie potwierdzi to że jeset mi dłuzna pewna kwote czy to bedzie też ważne?

Słaby dowód - sąd może nie uznać.

dłuznik może zaprzeczyć iz nie jest to jego nr.telefonu, a wtedy kucha ?

jestem w podobnej sytuacji , i też mam potwierdzenie smsem zaciągnięcia długu. mam też wielu świadków że ten numer telefonu napewno należy czy należał do tej osoby , czy w takiej sytuacji to również słaby dowód. dodoam że nie mam mozliwości doręczenia dłuzniczce wezwania na piśmie ponieważ zniknęłą z miejsca zameldowania i jejt nie uchwytna.

Proszę wysłać wezwanie za zwrotnym potwierdzeniem odbioru na ostatni znany adres zamieszkania.

Potem z potwierdzeniem nieodebrania można:
a) złożyć pozew do sądu, który zażąda od Pani aktualnego adresu pozwanego - z takim papierem udaje się Pani do CBA ( ale tym razem: Centralne Biuro Adresowe, nie Antykorupcyjne ;-))

b) przed złożeniem pozwu można pisać do CBA, ale trudniej udowodnić swój interes prawny, choć nie jest to niemożliwe.

Powrót