Jak sciagnac pieniadze od bezrobotnego?

• Autor wątku Autor wątku TheMati
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TheMati

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
witam, chciałbym sie dowiedzieć czy jest jakakolwiek możliwość ściągnięcia pieniędzy od bezrobotnego przez pracodawcę. podpisalem nieświadomie weksel in blanco, okazuje sie ze bede musiał zapłacić pewna kwotę pieniędzy dla pracodawcy o czym wcześniej nie byłem poinformowany ale do sedna, jesli jestem bezrobotny, mam 20 lat, nie mam samochodu, działki itp i nie mam zamiaru płacić mu jakichkolwiek pieniędzy to czy pracodawca może wyegzekwować należna kwotę ode mnie? czy może np sciagnac to jakos od moich rodziców? z gory wielkie dzięki za pomoc

czy pracodawca może wyegzekwować należna kwotę ode mnie?
Wyegzekwować może komornik. O ile wierzyciel (pracodawca) będzie w posiadaniu tytułu do wszczęcia egzekucji. A to nie będzie wcale trudne.
Całe życie zamierzasz niepracować i nic nie posiadać?

Jeśli pracodawca będzie myślał to tak.... wystąpi o nakaz a potem co 9 lat będzie składał wniosek do komornika... i tak aż do momentu gdy znajdziesz pracę lub przejdziesz na emeryturę.... 20 lat do emerytury 47 lat czyli złożyć musi jakieś 5-6 wniosków u komornika o egzekucje - kiedyś trafi..... :)

Zacznijmy od tego: z jakiego tytułu podpisany był weksel (czy jesteś w stanie to wykazać), albowiem prawo pracy zakazuje podpisywania weksli związanych ze stosunkiem pracy.

pracowałem w firmie aura roboclean dostałem urządzenie do pokazywania na prezentacjach w domu klienta, i tylko wtedy było ono używane, teraz pracodawca domaga sie zwrotu kosztów tzw amortyzacji, bo zbiorniki na wodę w których zbiera sie cały brud sa delikatnie porysowane (rysy widoczne tylko pod słońce) i weksel jest in blanco, zawarte w nim jest urządzenie jak i całe wyposażenie wartość około 8 tys

TheMati napisał:
pracowałem w firmie aura roboclean dostałem urządzenie do pokazywania na prezentacjach w domu klienta, i tylko wtedy było ono używane, teraz pracodawca domaga sie zwrotu kosztów tzw amortyzacji, bo zbiorniki na wodę w których zbiera sie cały brud sa delikatnie porysowane (rysy widoczne tylko pod słońce) i weksel jest in blanco, zawarte w nim jest urządzenie jak i całe wyposażenie wartość około 8 tys
Zanim pojawi się komornik, pracodawca musi uzyskać tytuł wykonawczy, czyli skierować pozew do sądu. Z tego co piszesz i jak zauważyła kol. amelia, sprawę z byłym pracodawcą powinieneś wygrać. Tylko, na Boga, broń się w procesie. Podpowiemy jak, gdy będzie na to czas. W gorszej sytuacji znajdziesz się, gdy ten były pracodawca ... Dalej nie napiszę, by mu nie podsunąć sposobu.

Aha, dodam jeszcze istotny szczegół. Była to umowa o pracę czy umowa cywilno-prawna?

Konkretnie - kodeks pracy w umowie o pracę zakazuje weksli. Umowa agencyjna to inna bajka i tutaj kwiczysz, jeśli treść weksla zezwala na wypelnienie dowolną kwotą, jego indos itp.

Jaki jest powód, że pracodawca nie zwrócił ci podpisanego weksa po zakończeniu pracy dla niego?

twierdzi ze urządzenie jest zniszczone, nie nadaje sie do sprzedaży choć wcale tak nie jest, jest wyczyszczone różnymi preparatami, bez rys jedynie rysy posiadają zbiorniki wodne w których zbiera sie brud, mało tego on tam wiruje wiec jest to normalny czynnik wynikający z prawidłowej eksploatacji urządzenia

No weź się nie przejmuj. Gość tylko Ciebie straszy. Chce sprzedać używaną rzecz, którą dostałeś do prezentacji jako nową? I to chce przedstawić w sądzie? Te urządzenie było twoim narzędziem pracy, służyło do prezentacji i w każdej chwili mogło ulec uszkodzeniu. Ty nie dopuściłeś się rażącego niedbalstwa. Na 99,9% weksel jest straszakiem. Napisz do niego, że prosisz o ustosunkowanie się w sprawie weksla. Powołałbym się na art. 222 kc.
Zobaczysz jaka będzie jego reakcja.

Jest deklaracja wekslowa, która jednoznacznie identyfikuje ten konkretny weksel?

amelia2013 napisał:
Jest deklaracja wekslowa, która jednoznacznie identyfikuje ten konkretny weksel?

Najprawdopodobniej nie będzie. Tylko jakiś zapis w umowie agencyjnej. Tak przynajmniej robili przy ubezpieczeniach....

nie ma, jest mowa tylko o wekslu podpisanym wraz z umowa w dniu podpisania jednak nie jest jasno określone jaki to weksel i nie ma on żadnego kodu, numeru itp. nie wiem czy to o to chodziło Amelii

To masz duuuży problem, tyle ci powiem. Jak posiadacz weksla jest szują i wie jak ten weksel wykorzystać, to jedynym twoim ratunkiem będzie ogłoszenie bankructwa w UK. Po prostu nie udowodnisz, że np. weksel na 2 mln zł jest tym, który był wystawiony jako zabezpieczenie umowy agencyjnej i kwota nie mogłaby przekroczyć wartości sprzętu.

amelia2013 napisał:
To masz duuuży problem, tyle ci powiem. Jak posiadacz weksla jest szują i wie jak ten weksel wykorzystać, to jedynym twoim ratunkiem będzie ogłoszenie bankructwa w UK. Po prostu nie udowodnisz, że np. weksel na 2 mln zł jest tym, który był wystawiony jako zabezpieczenie umowy agencyjnej i kwota nie mogłaby przekroczyć wartości sprzętu.
Nie strasz chłopaka i nie podpowiadaj ew. czytającemu to, szujowatemu posiadaczowi weksla.

Powrót