jak ściągnąć zaległe alimenty?

• Autor wątku Autor wątku edyta937
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

edyta937

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Pytanie jak w temacie.
Ojciec dziecka ma zaległe ok 15 tys. zł, bo nie płacił jakieś 4 lata temu przez kilkanaście miesięcy żadnych pieniędzy. Teraz płaci, ale nie pełną zasądzona kwotę, więc dług się powiększa.
Ma założoną sprawę u komornika-dłużnik jest już wpisany na listę dłużników. Komornik nie zajął żadnych jego rzeczy z domu, bo stwierdził, że oni tego nie praktykują, bo potem takie telewizory czy inny sprzęt jest im trudno sprzedać!Generalnie komornik nie robi teraz nic...

Ojciec dziecka pracuje na czarno, nie wykazuje żadnych dochodów, pomimo to kupił dom pod W-wą i mieszka tam z konkubiną i jej dwójką dzieci. Założyłam sprawę z art. 209 kk i przegrałam. Nie będe podawać ich argumentacji, bo to żenada.
Chcę odzyskać zaległe alimenty, bo sama lecę na kredytach, a te pieniądze należą sie dziecku! Na FA się nie łapię-nie, nie jestem bogaczem, bo mieszkam w wynajmowanym mieszkaniu.

Czy jest możliwość założenia sprawy cywilnej o dług alimentacyjny? Co jeszcze moge zrobić, żeby odzyskać te pieniądze?

Bardzo proszę o konkretne odpowiedzi i pomoc.

pozdrawiam

gdzie mieszka? do gminy wnioske o aktywizację dlużnika... może pozew na dziadków dla postraszenia? a komornikowi pisemny wniosek o zajęcie ruchomości pozostających we władaniu dłużnika, podając jego adres.

Do gminy wniosek mogę złożyć, ale czy to coś da? Teraz mi coś przesyła, choć nie w pełnej kwocie. Dziadki nie żyją. We wniosku o wszczęcie egzekucji napisałam, żeby egzekucję skierować do ruchomości w miejscu zamieszkania.
Jak byłam u komornika, to pan, który sam płaci alimenty na dziecko, powiedział, że takimi rzeczami sie nia zajmują, bo wystarczy, że dłuznik powie, że te rzeczy nie sa jego i oni nic nie mogą zrobić:( We wniosku napisałam tez o sprawdzenie kilkunastu banków czy nie ma tam kont, a kiedy poszłam po roku do komornika zapytać co z tymi kontami to mi powiedzieli, że dostali informację tylko z kilku banków i nic tym nie mogą zrobić, że inne banki się nie odezwały. Jakiś koszmar! Myślałam, że mają obowiązek udzielić komornikowi takich informacji.
To jak napisac to pismo do gminy? Może jakiś wzór? Co tam pisać?

to zmień komornika....
czy pismo do gminy coś da? nie będziesz wiedziała, dopóki się nie przekonasz. że wnosisz o aktywizację dłużnika alimentacyjnego.
Nie twierdzę, że coś z niego od razu da się ściągnąć, ale wierz mi, życie można mu umilić, i może sam zacznie płacić.
dłużnik sobie może mówić, rzeczy są w jego władaniu i komornik ma je zająć!! pisemny wniosek o zajęcie ruchomości znajdujących się we władaniu dłużnika w miejscu zamieszkania.

Niestety,tylko umilic.Ale warto tez prosic u komornika o informacje z Urzedu Podatkowego(spadki itp.),bo komornik sklada tylko zapytania w ZUS(tak mnie poinformowano).Ja za dlug moglabym kupic 1/2 domu(ponad 220 ty.) a niestety wszyscy to olewaja(poza tym forum).Od gmieny przynajmniej otrzymuje informacje na pismie(zarowno o zatrzymaniu "prawka",jak tez jego zwrocie,czy zmianie adresu(od komornika ,nic).

orzeszki, ale na niektórych działa. skoro mieszka z kimś, zajęcie ruchomości i związany z tym problem to jest coś niezbyt miłego. kolejne pisma z gminy it to także "dodatki umilające życie" wielu po prostu ma potem dosyć i zaczyna płacić :-)

Dziala ,dlatego nie nalezy sie poddawac.Do gminy nalezy przygotowac dokument o bezskutecznej egzekucji i zlozyc podanie o podjecie dzialan wobec dluznika .O ile w przypadku wyplat FA jest to automatycznie,o tyle w tym wypadku nalezy to do ...wierzyciela.Sprawa cywilna,to tylko koszta,a dlug i tak pozostanie jeszcze dlugo(nie ulega przedawnieniu szybko,skoro sprawa jest u komornika).Gmina takze sprawdzi,czy jest zarejestrowanu w UP i powinna to nadzorowac.Jednak ja uslyszalam,ze nalezy skladac podanie co roku.Jezeli dluznik zmieni miejsce zamieszkania,gmina rowniez podaje informacje o zmianie(nie podano mi adresu,ale zmiane z gminy X na Y i przekazaniu dokladnych informacji do komornika).Tak to w skrocie wyglada.

Ostatnia edycja:
Czy pismo do gminy o aktywizację dłużnika, nie wysyła się tylko w przypadku pobierania świadczeń z FA?
Pisałam już, że komornik nie chciał zawracać sobie d... zajęciem ruchomości. Nie zrobił nic w tym kierunku. Chyba się przejadę ponownie do niego...i będę nękać, gnębić...może coś ruszy w mojej sprawie.
A ojciec dziecka-nie będzie płacił z własnej woli, bo robi to złośliwie. Swego czasu myślał, że jak nie będzie mi płacił to do niego wrócę...Że niby sobie rady sama nie dam;) Daję i świetnie dawałbym sobie radę bez jego pieniędzy. Tyle, że mam wyrok w ręku, jest jakieś postanowienie sądu i zgodnie z prawem chcę dostawać tyle ile jest zasądzone przez sąd. Wiem, że z egzekwowaniem u nas prawa jest ciężko, ale dlaczego dotyka to w dużej mierze samotne matki???

Nie,ustawa sie zmienila pod tym wzgledem,choc nie wszystkie gminy i komornicy "chca" o tym wiedziec(dodatkowa praca).Ja skladam w 2 egzemplarzach,zeby miec potwierdzenie i ...odpowiedz(osobiscie,choc przejezdzam 1500 km).Dzisiaj robie to juz tylko po to,zeby udowodnic,ze jak ojciec nie chce,to nikt go nie zmusi do placenia,bo prawo jest "dziurawe",kiedy matka pracuje(niestety).Zmiany,ktore sa ,bardziej dotycza tych korzystajacych z FA,a wlasciwie samych gmin,niz pozostalych.Reszta jest "wyrokami na papierze".

Powrót