Jak się ma sytuacja z rozpowszechnianiem teledysków ?

• Autor wątku Autor wątku Zagmatwany
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zagmatwany

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam serdecznie posiadam własną internetową telewizje, chcę robić program w stylu gorąca lista przebojów ... a wiadomo ze jak tv to chce pokazywać aktualne teledyski. I teraz mam problem ...slyszalem ze taka mafia ZAIKS woła 300 zl miesiac i ok moge to placic ale znow doszło mnie do sluchu cos takiego ze odrazu są 2 kolejne mafie w kolejce do pieniedzy typu STOART i inne.

Moje pytanei więc brzmi komu i ile mam placic ? niechce calego abonamentu poniewaz bede wykorzystywal moze góra 15 utworow na miesiac i nic wiecej nie jest mi potrzebne. Czy istnieje mozliwosc placenia od jednego teledysku ?

A drugie pytanei jak to jest z ZAIKSEM czy mają oni prawa do zachodnich teledyskow bo slyszalem ze nie ? Podobno ma byc lista Zaiksu kt ou nich jest zarejestrowanym autorem ale jakos od ponad 2 lat nic w tym celu nei leci.

Czy może pokazywanie teledyskow w programei promujacym muzyke jest zwolnione z jakis opłat ? Z gory dziek iza jakies info

Mają prawa do zachodnich teledysków, bo oni chronią ich prawa, a na zachodzie takie podobne firmy chronią nasze. Najlepiej dogadać się z wydawcą, dystybutorem w Polsce wtedy płacisz za co chcesz.
Nie trzeba być zarejestrowanym w Zaiksie aby on chronił jego prawa. Inna kwestia potem rozdziału tantiem... czysta magia.
Płacić trzeba... a komu to zależy od tego co chcemy rozpowszechniać. Zapoznaj się z tematem przyklejonym o zakresie działania poszczególnych OZZ. Zobacz za co konkretny OZZ chce od Ciebie pieniędzy, porównaj z tym jak się to ma do rzeczywistości. Możliwa jest sytuacja ze bedzie trzeba płacić paru organizacjom.

k rozumeim własnie sie zapoznałem z tymi roznosciami , jeszcze jedno pytanie czy np pokazywanie tzw trailerow czyli preview zapowiedz, zwiatun filmu za to tez trzeba placic ? Przy kazdym trailerze filmowym pisze jasno : The following preview was aproved for all audiences...

wydaje sie to bezsensu po to ktos robi przeciez trailer zeby moc go puszczac i kusic ludzi aby przyszli do kina

Witam,

może być jeszcze gorzej...

1. Problem w tym, że OZZ-tów jest coś koło 15 sztuk, i przynajmniej połowa z nich ma wpisane pole eksploatacji „Nadawanie”, a co za tym idzie kilku może się do Pana spokojnie zgłosić. Nie ma między nimi żadnego powiązania, więc zgłaszają się samodzielnie – najczęściej gęsiego po tym, który był pierwszym – i trzeba się z nimi indywidualnie dogadywać i podpisywać porozumienia (licencje). Problem dla małej firmy. W teorii nie może Pan rozpocząć nadawania przed podpisaniem porozumień, bo w niektórych przypadkach ma Pan w zasadzie obowiązkowe pośrednictwo OZZ.

2. Proszę pamiętać, że jako nadawca właściwie powinien Pan odprowadzać DWA wynagrodzenia – jedno z tytułu umowy licencyjnej z twórcami lub OZZ-tami, a drugą, dodatkową, współtwórcom utworu audiowizualnego oraz artystom wykonawcom z tytułu Art.70.3 upaipp (obowiązkowo via OZZ)

3. Jak przyjdzie do Pana SFP (filmowcy) to po prostu powiedzą np. 1% (bo taki jest charakter kanału) od WPŁYWÓW...

Hmm ja rozumiem ze trzeba placic ale nie 15 grupą o charakterze rabunkowym bo czym on się roznia od łysych karkow z mafii w moim miescie lazacymi z bejsbolami?No chyba tylko tym ze ktos w polski mprawie pozwolil zarejestrowac takie organizacje... Haracze w biały dzien, czy w polskim prawie nie moze istnieć jeden urzad ktoremu wszyscy juz beda placic?

Szkoda ze nei widzi się roznicy pomiedzy pokazaniem teledysk uw tv a puszczaniem calj plyty kolejno w radiu..bo roznica jest istotna teledysk zasadniczo jest jeden moze 2 na cala plyte i maja zachecic do kupowania plyt...ale nic chory system.

Chris jest jeszcze ZPAV :D

15 nie przyjdzie bo są wyspecjalizowane w konkretnych rodzajach utworów (naukowe, dzieła sztuki, fotografie, software itd.). Ale na pewno wymieniłbym ZAiKS, STOART, SAWP, ZPAV i ewentualnie SFP choć tych ostatnich to wykopsałbym za drzwi ;) sorki nie mogę się powstrzymać :P Najelpiej nie dopuścić aby przychodzili tylko iść do nich samemu.

nie, nie 15-tu, skończyłoby się gdzieś na 4 - 6 tak, jak wyliczał Rubisz.

Rubisz: jedyna nadzieja, że z uwagi na charakter kanału, nie przyjdą ci od utworów ludowych (niestety, nie pamiętam jakie to stowarzyszenie...) :D

Jest ich 5-6.
W okolicy była sprawa właściciela baru który puszczał muzykę miał oczywiście podpisaną umowę z chyba 2 organizacjami ale jak się okazało powinien podpisać z 6.

Tutaj najlepiej oskarżyć ich o nadużywanie swojego prawa (art. 5 KC) gdyż nie powinno tak być - że za to samo płaci się tylu organizacjom. Niech dogadają się ze sobą. Ale mogę sobie mówić...

Powrót