Jak się uczyć do egzaminu radcowskiego 2014 rok?

• Autor wątku Autor wątku megi433
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
ps. ciekawy ten net framework 3.5, jak ktoś nie zainstaluje, sprawdzi wcześniej, to na sali raczej nie pomogą specjaliści informatycy wg Ministerstwa, bo do instalacji/ewentualnie nawet drobnej naprawy trzeba mieć połączenie internetowe, a wg kolejnego "sprytnego" polecenia resortu - tego właśnie nie wolno na egzaminie.. pod rygorem wykluczenia:ok:

czy ustawienia kompa od zeszłego roku zmieniły się czy są takie same? bo nie wiem czy muszę coś modyfikowac:) Mam przyjemnosc w tym roku zdawac po raz drugi:)

to pojawiło si,e na stronie fb ad exemplum

Ad Exemplum - Szkoła Prawa Procesowego Agaty Rewerskiej :)))

a propos porównania przepisów Ordynacji Podatkowej i KPA:

art. 122 (OP) odpowiada treści art. 7 (KPA)
art. 123 § 1 (OP) - art. 10 § 1 (KPA)
art. 133 (OP) - art. 28 (KPA)
art. 180 (OP) - art. 75 § 1 (KPA)
art. 187 (OP) - art. 77 § 1 (KPA)
art. 191 (OP) - art. 80 (KPA)
art. 210 § 1 (OP) - art. 107 § 1 (KPA)
art. 210 § 4 (OP) - art. 107 § 3 (KPA)
art. 217 (OP) - art. 124 § 1 (KPA)
art. 240 (OP) - art. 145 (KPA)
art. 247 (OP) - art. 156 § 1 (KPA

znajdź jeszcze takie coś do ewentualnego pozwu/opinii jak do umów.. i po strachach :o

Na jej profilu FB znalazlam również sygnatury spraw dot. wnoszenia pozwu o ustalenie nieistnienia uchwały:) kontrowersyjny temat na egzamin nie sądzicie?:)

Uchwała siódemkowa do uchwał w oparciu o 189 kpc + 58 kc ---> III CZP 13/13

bardzie chodzi mi o uchwały z KSH, dlatego kontrowersyjnie bo częśc doktryny twierdzi że uchwał nieistniejących nie ma w KSH:)

Myślę, że to zbyt doktrynalne jak na taki egzamin. Jeżeli już to spodziewałabym się "zwykłego" pozwu o uchylenie/stwierdzenie nieważności uchwały.

orzecznictwo przede wszystkim w zakresie spółek kapitałowych nadal nie jest jednolite, do tego Ministerstwu nie za bardzo udaję się wykazywanie jednoznacznie interesu klienta w pozwie czy nawet opinii

do tego spółka jawna była rok temu, co prawda pozostałe spółki osobowe mają swoje odrębności, ale w przypadku pozwu/opinii co do zasady problematyka jest ta sama

wszystko jest możliwe na tym egzaminie, wypada jednak sądzić że wyciągnęli jakieś wnioski po karnym 2012

spróbujcie już po pierwszym dniu jutrzejszego egzaminu w miarę możliwości dowiadywać się (zwłaszcza w czwartek i piątek) może od jakiś członków Komisji, co było wytycznych z poprzedniego dnia.. (na pewno będą wiedzieć)

oraz ile mniej więcej osób u Was wybrało dane warianty rozwiązań na egzaminie (mniejszość/większość itd)

to podstawowe dane żeby porównać z resztą, w tym dane sposoby oceny

potem można oszczędzić sobie chociaż niepewności z oczekiwaniem na wyniki przez następnych parę tygodni:cool:

Sąd cywilny pominął mój wniosek dowodowy (nie wydał w jego przedmiocie żadnego postanowienia). Jaki zarzut należy podnieść?

można spróbować art. 217 par. 3 w zw. z 227 KPC

Wydaje się, że nie będzie słusznym, aby podnosić zarzut naruszenia art 217 par. 3 KPC, gdyż sąd na podstawie tego przepisu wydaje postanowienie o oddaleniu wniosku dowodowego. Mi chodzi o taką sytuację, w której sąd w ogóle nie zauważa wniosku dowodowego i nie wydaje w tym przedmiocie żadnego postanowienia.
Wydaje się, że będzie tutaj pasować zarzut naruszenia art. 224 KPC.

I inne pytanie: Jeżeli w wyroku brakuje jednego ze znamion czynu, to w jakim zakresie skarżymy wyrok i o co wnosimy?

to już prędzej 217 par. 1, ale ten 224 to nie chyba nie za bardzo

teraz pytanie co do karnego, w ubiegłym roku był kazus co do znecania( nad żoną). a w wywtycznych czytamy:
"Wydaje się, że co do wysokości orzeczonej kary pozbawienia wolności, co do nieorzeczenia środka karnego z art. 41a § 2 k.k.takie zarzuty mają największą wartość ........... "

pytanie: dlaczego miałabym wnosić o zastosowanie tego środka, sokro jest on obligatoryjny tylko w przypadku skazania na kpw bez wz za przestępstwo przeckow wolności seksualnej lub obyczajności na szkode małoletniego, a to przedmiotowe przestepstwo do niech sie nie zalicza???

zatem1 napisał:
Sąd cywilny pominął mój wniosek dowodowy (nie wydał w jego przedmiocie żadnego postanowienia). Jaki zarzut należy podnieść?

podony kazus był w Kapińskim odnośnie procedury karnej, że strona wniosła o przeprowadzenie dowodu a sąd sie do tego wogole nie odniósł no i Kapiński w apelacji zasugerował naruszenia 170 par. 3 KPK. ale nie wiem czy pokusiłabym sie o analogiczny zarzut w kpc ....

zatem1 napisał:
I inne pytanie: Jeżeli w wyroku brakuje jednego ze znamion czynu, to w jakim zakresie skarżymy wyrok i o co wnosimy?

zarzut: 413 par. 2 pkt 1 moim zdaniem. i to koniecznie, bo inaczej obronca wniesie o uniewinnienie i po sprawie

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót