Jak się uwolnić od UPC

• Autor wątku Autor wątku alla_m
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alla_m

Użytkownik
Odpowiedzi
42
Gdzie mam złożyć pozew przeciwko UPC lub zwrócić się o pomoc ?

Sprawa dotyczy UPC i wystawiania rachunków za telefon .

Tak wygląda to w skrócie :

Umowa została wypowiedziana z zachowaniem terminów UPC przez Netię. Odebrałam parę telefonów potwierdzających od UPC w tej sprawie iż do końca danego miesiąca odłączą sygnał i umowa zostaje rozwiązana. Na początku następnego miesiąca po zakończeniu wypowiedzianej umowy wysłałam modem-router jako zwrot do UPC.

Netia zamontowała tv-internet-telefon.
Monter z Netii podczas montażu modemu-routera podał tymczasowy nowy numer telefonu do momentu otrzymania starego numeru od UPC określając termin do dwóch tygodni.

Po powrocie z urlopu zastałam rachunek za telefon od UPC a numer nie został wydany. Telefon do Netii nie wyjaśnił sprawy ponieważ konsultant nic nie wie. Miałam zostać powiadomiona za parę dni co nie nastąpiło.

Połączenie internetowe i telefon z Netii działają nowy numer z Netii też i na te usługę mam podpisaną umowę z Netią natomiast na jakiej podstawie UPC przysyła rachunki za telefon.

Modem został odesłany i przyjęty przez UPC, umowa wypowiedziana i przyjęta przez UPC (potwierdzenia telefoniczne), nie mam możliwości korzystania z telefonu UPC (oddany modem) skąd żądania UPC uiszczenia opłaty 46,50 zł za m-c za telefon. Umowa z UPC została zawarta na czas nieokreślony wypowiedziana zgodnie z warunkami umowy UPC. W części telewizji oraz internetu została rozwiązana natomiast w części telefonu UPC nie odstąpiło od umowy oraz nie wydało numeru telefonu.

Do kogo mam się zwrócić z prośbą o interwencje ?

Zgłosić temat do UPC, choćby mailem przez ich formularz kontaktowy na stronie.
Oni czasami tak maja, że wystawiają faktury mimo rozwiązania umowy. Ale jak się im to zgłosi to bez problemu anuluja.

Nie mogę w to uwierzyć, dziś miałam telefon od UPC i nie mogę w to uwierzyć iż są zdolni do wycofania się . To jest nieuczciwa firma ale dzięki za odp.

Jestem abonentem UPC w sumie od jakichś 15 lat (wcześniej jako Aster), i nigdy problemów nie było. A z tego co czytam (i pomagam innym abonentom tej sieci) to oni czasami tak maja, że jakieś dokumenty na czas nie zostaną wprowadzone, i powstają jakieś niesłuszne faktury które trzeba odkręcać. Ale UPC nigdy nie robi robiło problemu.

Nie wiem jak jest w Twoim przypadku, znamy za mało danych.
Być może jest tak, że w umowie która była podpisana był zapis o tym, że umowa wygasa wraz z zakończeniem okresu rozliczeniowego.
Wypowiedzenie było złożone w terminie, ale jego koniec wypadał w trakcie okresu rozliczeniowego. UPC wystawiło więc zgodnie z warunkami umowy fakturę za cały okres rozliczeniowy. Musisz dowiedzieć się od UPC za co konkretnie jest ta opłata. Wiemy że za telefon, ale nie wiemy na jakiej podstawie została naliczona.

Umowa była bezterminowa na zakup usługi w pakiecie TV-Int-Tel promocja , wypowiedziana w czerwcu tak aby w od sierpnia wypowiedzenie było skuteczne, potwierdzona pismem z UPC, sprzęt przekazany, kabel przejęty przez Netie na mocy decyzji Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Umowa O Świadczenie Usług zawarta została do promocji usług " Maksymalne korzyści w UPC" z dwuletnim okresem zobowiązania co zostało spełnione.
Teraz nie mam podpisanej umowy z UPC.

Nie chodzi o to jaką miałaś mowę, ale jaka ma treść. A konkretnie co mówi o zasadach jej rozwiązania.
Napisz do UPC za pośrednictwem formularza kontaktowego, i poproś aby napisali na podstawie czego i za jaki okres naliczyli tę opłatę.
Jak wskażą jakiś konkretny punkt regulaminu albo umowy to wtedy będzie wiadomo o co chodzi.

Powrót