jak sie zachowac na sprawie ??

• Autor wątku Autor wątku lexy29
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lexy29

witam , mam pytanie , byc moze glupie ale dla mnie bardzo wazne , bede mial sprawe w sadzie za miesiac i ... nie wiem jak sie tam zachowywac . pytam dlatego ze bede tam sam bez adwokata i nie wiem jakich pytan sie spodziewac i wogole czy dostane dopuszczony do glosu. sprawa tyczy jazdy na rowerze po % % % i zabrania prawa jazy , tyle ze ja wczesniej zgodzilem sie z prokuratorem ale w miedzy czasie wyslalem pismo do sadu ze uniewazniam ta zgode i rzadam przeprowadzenia rozprawy. czy bedzie to mialo jakis wplyw na przebieg rozprawy ?? nie chce brac adwokata bo mnie na niego nie stac , chce sprobowac sam sie bronic ale bez wiedzy prawnej raczej moze byc trudno ale postaram sie , mysle ze gorzej juz byc nie moze , prosze o porady dzieki

Możesz napisać list do sądu żeby ci przydzielili adwokata z urzędu.
Zachowuj się normalnie odpowiadaj na pytania nie kłam powiedz ile wypiłeś i jak doszło do tego że cię zatrzymała policja. Ew jeżeli źle cię potraktowali to zawsze możesz przed sądem powiedzieć .

Wg mnie jeżeli dobrze będziesz gadał to myślę jakieś zawiasy dostaniesz i stracisz prawko na około 8 miesięcy lub nawet mniej.

Wstawaj, jak się zwracasz do sądu.
Nie mów "proszę pana" albo "panie sędzio" tylko "Wysoki Sądzie".
Odzywaj się wtedy, gdy sąd udzieli ci głosu. Nie waż się przerywać sędziemu.

Moze są to podstawowe zasady zachowania na sali sądowej, ale z doświadczenia wiem, ze jednak nieznane wielu osobom...

ok a jakich pytan moge sie spodziewac , dodam ze chodzi o rowerek czterokolowy czesto widywany nad morzem , jechalem po nim po 3 piwach i mi chcieli zabrac prawko na 4 lata i sie zgodzilem potem odwolalem to wszystko za pomoca adwokata ( napisal mi tylko pismo ) i mi wyznaczyli sprawe na x marca , musze jechac 500 km pociagiem ale to juz swoja droga , na poczatku dostalem pismo ze mam adwokata z urzedu , potem napisalem ze wycofuje wczesniejsze uzgodnienia z prokuratorem i zadam przeprowadzenia rozprawy i jak mi przyszedl wyznaczony termin to nic tam nie pisze ze bede mial adwokata tak wiec pytam czy ten adwokat z urzedu jeszcze bedzie czy mi go wycofano a jezeli tak to : CZY SAM DAM RADE COS WSKORAC CZY LEPIEJ ZAPOZYCZYC SIE I WYNAJAC JAKIEGOS ADWOKATA NA MIEJSCU ??

Czemu dano Panu adwokata?

Powrót