Jak skorzystać z Art. 102 KPC

• Autor wątku Autor wątku Pozwany2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pozwany2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Jestem aktualnie grubo pod kreską a dostałem nakaz zapłaty prawie 5500zł. Oczywiście kiedyś to z odsetkami ureguluję ale teraz finansowo jest u mnie gorzej niż źle. Wnioskowałem o zwolnienie z kosztów sądowych ale bardzo potrzebuję skorzystać również z Art. 102 KPC, co jest już o wiele trudniejsze. Brzmi to tak:

Art. 102. Stosowanie przy przy zasądzeniu kosztów zasady słuszności
Dz.U.2020.0.1575 t.j. - Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego
W wypadkach szczególnie uzasadnionych sąd może zasądzić od strony przegrywającej tylko część kosztów albo nie obciążać jej w ogóle kosztami.

To prawie 1000zł mniej do zapłaty. Szukałem info w Google i forumowej wyszukiwarce. Efekt w obu przypadkach zerowy.

Jaki to może być szczególnie uzasadniony przypadek i jak sformułować wniosek?

Bardzo, bardzo proszę o pomoc!

Pozwany2 napisał:
Jestem aktualnie grubo pod kreską a dostałem nakaz zapłaty prawie 5500zł.
jaki sąd wydał nakaz zapłaty?, rejonowy czy e-sąd z lublina.
Pozwany2 napisał:
Wnioskowałem o zwolnienie z kosztów sądowych ale bardzo potrzebuję skorzystać również z Art. 102 KPC, co jest już o wiele trudniejsze. Brzmi to tak:
co dokładnie napisałeś do sądu, czemu wnosiłeś o zwolnienie z kosztów sądowych a nie sprzeciw od nakazu zapłaty,

Dziękuję za odpowiedź.

1 e-sąd z lublina

Dokładnie napisałem "Wniosek o zwolnienie od kosztów sądowych" wg. tych wzorów:

https://www.google.com/search?q=wni...WHxIsKHTXkDiIQ_AUoAXoECAwQAw&biw=1366&bih=657

Jeszcze nie wysłałem bo staram się o zwolnienie od kosztów zastępstwa procesowego na rzecz powoda.

2 Nie wniosłem sprzeciwu od zapłaty bo zapłata jest słusznością w tej sprawie. Zależy mi bardzo na zwolnieniu z kosztów sądowych i zastępstwa procesowego.

Pozwany2 napisał:
Jeszcze nie wysłałem bo staram się o zwolnienie od kosztów zastępstwa procesowego na rzecz powoda.
i dobrze, bo byś dał 4 litery.
Pozwany2 napisał:
2 Nie wniosłem sprzeciwu od zapłaty bo zapłata jest słusznością w tej sprawie. Zależy mi bardzo na zwolnieniu z kosztów sądowych i zastępstwa procesowego.
zły tok myślenia, chcesz uniknąć kosztów sądowych to wnoś sprzeciw ale w terminie, nakaz utraci moc i kosztów nie będzie a sprawa będzie umorzona, po uprawomocnieniu się postanowienia możesz spłacić te zobowiązanie bez kosztów sądowych.

Matko. To co piszesz w ogóle rozwala mi konstrukcję. Sądziłem że przy sprzeciwie, sprawa będzie rozpatrywana ponownie i koszty może to jedynie zwiększyć :/. Kompletnie tego nie pojmuję. Byłbyś tak uprzejmy wyjaśnić?

I zaznaczam że chodzi o zarówno koszty sądowe jak i zwrot kosztów powoda...

jeżeli pozew do e-sądu został wniesiony po 7 lutym 2020 roku, to po wniesieniu sprzeciwu od nakazu zapłaty w terminie 14 dni sprawa zostanie umorzona a nie przekazana do rejonu.

Art. 505 (36). K.P.C. Skutki wniesienia sprzeciwu od nakazu zapłaty w elektronicznym postępowaniu upominawczym
W przypadku wniesienia sprzeciwu sąd umarza postępowanie w zakresie, w którym nakaz zapłaty utracił moc.

Art. 505 (37). K.P.C.
Umorzenie elektronicznego postępowania upominawczego
§ 1.
W przypadku umorzenia postępowania każda ze stron ponosi koszty procesu związane ze swym udziałem w sprawie.
§ 2.
Jeżeli w terminie trzech miesięcy od dnia wydania postanowienia o umorzeniu elektronicznego postępowania upominawczego powód wniesie pozew przeciwko pozwanemu o to samo roszczenie w postępowaniu innym niż elektroniczne postępowanie upominawcze, skutki prawne, które ustawa wiąże z wytoczeniem powództwa, następują z dniem wniesienia pozwu w elektronicznym postępowaniu upominawczym. Na żądanie stron sąd, rozpoznając sprawę, uwzględni koszty poniesione przez strony w elektronicznym postępowaniu upominawczym.

Ostatnia edycja:
robinson21 napisał:
W przypadku wniesienia sprzeciwu sąd umarza postępowanie w zakresie, w którym nakaz zapłaty utracił moc.

Nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem ten fragment. Jaki to zakres?

robinson21 napisał:
W przypadku umorzenia postępowania każda ze stron ponosi koszty procesu związane ze swym udziałem w sprawie.

Czyli zostanie mi wtedy do zapłaty koszt sądowy? Jeśli tak, to czy razem ze sprzeciwem powinienem złożyć wniosek o zwolnienie z kosztów sądowych? To jest 100zł.

robinson21 napisał:
Jeżeli w terminie trzech miesięcy od dnia wydania postanowienia o umorzeniu elektronicznego postępowania upominawczego powód wniesie pozew przeciwko pozwanemu o to samo roszczenie w postępowaniu innym niż elektroniczne postępowanie upominawcze, skutki prawne, które ustawa wiąże z wytoczeniem powództwa, następują z dniem wniesienia pozwu w elektronicznym postępowaniu upominawczym. Na żądanie stron sąd, rozpoznając sprawę, uwzględni koszty poniesione przez strony w elektronicznym postępowaniu upominawczym.

Koszt powoda to 700zł. No właśnie tego się obawiam, że wystąpią znowu i zamiast 7 stów będę musiał zapłacić np. 14 :/.

Jak radziłbyś to rozegrać?

Wnoszę sprzeciw od nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym, wysyłam do Lublina listem poleconym za potwierdzeniem odbioru i czekam. W między czasie zbieram kasę na spłatę zadłużenia.
1. Wnosisz o uchylenie nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym w całości.
2. Koszty sądowe uwarzasz za bezzasadne.
3. Żadnych kosztów nie ponosisz po wniesieniu sprzeciwu i upadku nakazu.

Ostatnia edycja:
Byłem dziś u prawnika w realu. Okazałem całą dokumentację. Sprawa okazała się być nie jakoś strasznie ale jednak nieco trudniejsza niż jak tu rozmawialiśmy. Niemniej jednak dziękuję najserdeczniej za pomoc.

Pozwany2 napisał:
Byłem dziś u prawnika w realu. Okazałem całą dokumentację. Sprawa okazała się być nie jakoś strasznie ale jednak nieco trudniejsza niż jak tu rozmawialiśmy.
a co wymyślił?, bo jestem ciekaw.

Powrót