jak skutecznie odzyskac pozyczone pieniadze ?

• Autor wątku Autor wątku katarsis25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

katarsis25

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
czy moglabym prosic o opis postepowania w przypadku odzyskania pieniedzy od osoby prywatnej ktora zalega z dlugiem od 3 miesiecy ? Warunki umowy zostaly zmienione w sierpniu tego roku za porozumieniem stron I osoba ta podpisala iz do 18 wrzesnia dlug w calosci wraz z odsetkami ktore stracilismy wyciagajac je z lokaty -zostanie splacony. Udalo nam sie odzyskac 60% kwoty pozostale 27tysiecy plus odsetki pozostaly do splaty. Osoba ta prosils o czas i inny rodzaj splaty np. Ratalnej co tydzien . Umowilismy sie na probe o spkacanie co tydzien przynajmniej 1000 tys. Zl. Nie stety do tej pory nie wplynela zadna suma pieniedzy. Zastanawiamy sie nad wniesieniem pozwu do sadu za pomoca adwokata
I tu nasuwa sie pytanie ile to moze wszystko kosztowac I jak dlugo to moze pitrwac . Osoba ta prowadzi mala firme transportowa I jak juz mi wiadomo ma troche dlugow.... kolejne pytanie brzmi czy po uzyskaniu przychylnego dla mnie wyroku sadu bede mogla ubiegac sie rownuez o zwrot kosztow sadowych I kosztow poniesionych z racji wynajecia prawnika.
Z gory dziekuje za wszystkie udzielone wskazowki I porady .

Wyślij przedsądowe wezwanie do zapłaty w terminie 14 dni z potwierdzeniem odbioru i poczekaj na rozwój wypadków.

Dzieki ale nie za wieke mi to da .... utrzymuje kontakt ( Bogu dzieki) z dluznikiem ostatni sms z jego przeorisinami za zwloke otrzymalam 2 tyg temu. Wiec co mi da list z potwierdzeniem odbioru skoro mam w kom. czarno na bialym iz dluznik zobowiazuje sie do zaplaty kazdego tygodnia tylki cos mu to nie wychodzi. ....
Male pytanko czy wiesz moze czy z taks normalna umowa (nie opatrzona klauzula sadowa.urzedowa) moglzbym zglosic sie od razu do komornika czy musze miec najpierw orzeczenie sadu ?

Musisz mieć "orzeczenie sądu".
Nie napisałem, że to rozwiąże sprawę aczkolwiek od tego należy zacząć.

Powrót