Jak skutecznie rozwiązać umowę ochrony prawnej

• Autor wątku Autor wątku Dareks73
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dareks73

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam, mam problem z rozwiązaniem umowy ubezpieczenia ochrony prawnej. Poprzednią zawarłem na rok, a w OWU jest napisane że wypowiedzenie należy złożyć co najmniej na 6 tygodni przed końcem jej trwania. Wydaje mi się jedna że skoro 1 umowa została zawarta na czas oznaczony, czyli jej wznowienie następuje jako zawarcie nowej, na kolejny 12 miesięczny okres ubezpieczenia. A skoro tak to czy nie przysługuje mi możliwość odstąpienia od niej w trybie Art. 812 par. 4 KC ?
Czyli w ciągu 30 dni od jej zawarcia. Według mnie jeżeli poprzednia umowa kończy się np.: 25.04.2008 roku, to automatyczne przedłużenie jej następuje w dniu 26.04.2008 do dnia 24.04.2009, a skoro tak to czy można uważać, że data automatycznego wznowienia, czyli 26.04.2008, jest datą zawarcia kolejnej umowy ubezpieczenia ?

Jak to widzicie ?

Pozdrawiam
Darek

Witam
Widzę to dokładnie tak jak Pan. Z tym, że jeżeli jest Pan przedsiąbiorcą to może Pan odstąpić w terminie 7 dni od zawarcia umowy.

W OWU są zapisane prawa i obowiązki obu stron zawierających umowę. Pisemne wypowiedzenie umowy z sześciotygodniowym wyprzedzeniem rozwiązuje Twój problem.

Powrót