Jak skutecznie wyegzekwować zwrot zadatku?

• Autor wątku Autor wątku klikula
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

klikula

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
Jakiś czas temu zawarłem umowę na organizację w restauracji wesela w sierpniu 2019 r. Dodam, że restauracja jest sp. z o.o. z zarządem jednoosobowym. Wpłaciłem zadatek w wysokości 30% wartości umowy. Jeden z punktów umowy zacytuję dosłownie:
"W przypadku odstąpienia od Umowy przez Zamawiającego w terminie powyżej 30 dni przed datą uroczystości, zadatek zostanie zwrócony."

Jako że znalazłem znacznie lepszą salę postanowiłem wypowiedzieć umowę. Prezes stwierdził, że menadżer który podpisał umowę oszukiwał go i ma teraz kłopoty z płynnością finansową. Zaproponował odroczenie płatności i spłatę zadatku w ratach.
Tłumaczenie prezesa nie wzbudza mojego zaufania. Wyślę list polecony z wypowiedzeniem umowy i żądaniem jednorazowego zwrotu zadatku w terminie 14 dni.

Mam kilka pytań.
1. Czy jest jakiś ustawowy termin zwrotu zadatku czy też mogę go określić dowolnie?

2. Czy mogę w jakiś sposób sformułować pismo w taki sposób, żeby (w razie co) zobowiązanie przeszło na zarząd?

3. Istnieje coś takiego jak Sądowe Postępowanie Nakazowe", które jest podobno szybką i łatwą drogą do dalszych kroków. Czy mogę je w tej chwili uzyskać w stosunku do spółki a (w razie co) w przyszłości w stosunku do zarządu?.

4. Czy można w jakiś sposób postraszyć prezesa, żeby skłonić go do szybkiego zwrotu zadatku?

Będę wdzięczny za wszystkie odpowiedzi ale szczególnie za trochę szersze niż tak lub nie.
Pozdrawiam.

Powrót