Jak skutecznie złożyć sprzeciw?

• Autor wątku Autor wątku mala mi78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
mala mi78

mala mi78

Stały bywalec
Odpowiedzi
3 928
Witam.dziś przyjaciel dostał pismo z sadu z poprzedniego miejsca zamieszkania w którym nie mieszka już ponad 10 lat. Pismo to to wyrok zaoczny i doręczenie wyroku zaocznego. Nie wie nawet czego to dotyczy ponieważ teraz rzekomym zadłużeniem zajęło się ULTIMO które już znało Jego dotychczasowy adres gdyż kilka lat temu spłacał tam jakieś zadłużenie. Nie mniej jednak teraz Ultimo skierowało sprawę do Sądu w poprzednim miejscu zamieszkania. Poprzednie zadłużenie spłacał ponieważ wiedział czego dotyczy. To zadłużenie nie wie czego dotyczy. poza tym odkąd wstąpił w związek małżeński (11lat) nie brał żadnych kredytów czyli dług byłby przedawniony i od tych 11 lat mieszka gdzie indziej. Jak skutecznie złożyć sprzeciw od wyroku? jakich faktów użyć na uzasadnienie sprzeciwu bo tego oczekuje Sąd?

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Nigdy nie otrzymał żadnego pisma w sprawie? Jakim cudem otrzymał pismo z tamtego sądu na ten adres?
Od wyroku zaocznego można wnieść sprzeciw, tyle że trzeba go opłacić. Poza tym też wypadałoby mieć odpis pozwu

Ostatnia edycja:
No niestety nic nie dostał. Ani wezwania na sprawę, ani jak widać nie ma podstawy jak został doręczony pozew. A jak napisać sprzeciw na to co tu jest? Jak przekierować dalszy tok sprawy na sąd właściwy według miejsca zamieszkania? Jak ewentualnie zdobyć odpis pozwu? Czas jakby nie było nagli i nie chce przegapić terminu 2 tyg a pisząc po odpis pozwu może to trwać i trwać.

Wydaje mi się, że należy wnieść sprzeciw od wyroku zaocznego z zarzutami iż roszczenie jest bezzasadne i przedawnione, dowieść brak prawidłowego doręczenia (meldunek itp) celem uniknięcia opłaty od pozwu, wnieść o przekazanie sprawy do rozpoznania sądowi właściwemu miejscowo oraz o zawieszenie rygoru natychmiastowej wykonalności.
Z tą opłatą to do końca nie wiem, niech ktoś się jeszcze wypowie. Po prostu nie miałem z tym do czynienia. W ogóle dziwne że to wyrokiem zaocznym się skończyło. Ultimo coraz mocniej kombinuje, czy jak?

Nie wiem dlaczego tylko dostał odpis wyroku i doręczenie wyroku a nie było wezwana na sprawę ani nic na podstawie czego można byłoby wnieść sprzeciw i zarzut przedawnienia.
Sprzeciw pozwanego na wyrok zaoczny

Składam sprzeciw i wnoszę o uchylenie wydanego wyroku zaocznego Sądu Rejonowego w Płocku z dnia 18.12.2014r , Sygn. akt ..........., otrzymanego dnia 26.02.2015r.
Wnoszę o o przekazanie sprawy do rozpoznania sądowi właściwemu miejscowo.
Wnoszę o o zawieszenie rygoru natychmiastowej wykonalności nadanemu wyrokowi zaocznemu.
Uzasadnienie ma wyglądać tak?

Z uwagi na brak wezwania na rozprawę oraz brak uzasadnienia wydania wyroku zaocznego składam sprzeciw od wyroku zaocznego. Od dnia 12-02-2004 zamieszkuję w Toruń. Pod stałym meldunkiem tj. ul. ................, Toruń zamieszkuję od 06-03-2006r. Wierzyciel bez należytej staranności,podając najprawdopodobniej nieprawidłowy adres złożył do Sądu pozew. (w załączniku zaświadczenie z USC o meldunku w Toruniu).

Nie mamy pojęcia jak to napisać.

Na formularzu najlepiej. Nie jestem pewien co z opłatą, po prostu takiego przypadku nie przerabiałem by był wyrok zaoczny i brak prawidłowego doręczenia. Jak już, to pozwany zlekceważył wezwanie a potem kwiczał by skórę ratować. Wniósł sprzeciw, opłacił i sprawę wygrał.

czy ktoś pomoże w kwestii opłaty od sprzeciwu? Ewentualnie jak ją wyliczyć od kwoty podanej na zdjęciu w załączniku?

opłata sprzeciwu od wyroku zaocznego to 1/2 opłaty sądowej. W tym wypadku opłata wynosiła 100 zł, a więc 50 zł.

dołączę się do pytania a mianowicie napiszę jak wyglądało to w moim przypadku.
Dostałem z sądu pismo iż przeciwko mnie firma windykacyjna złożyła pozew o zapłatę przedawnionego długu. Niestety z mojej winy nie stawiłem sie na rozprawie ( po prostu pomyliłem daty i jak już miałem sie stawić okazało się że jest po rozprawie) Sąd wydał wyrok zaoczny. Czy jest sens składać sprzeciw od wyroku zaocznego i powoływać sie na przedawnienie roszczenia? czy sąd taki sprzeciw uwzględni? Jak długo czeka się na rozpatrzenie sprzeciwu? Jeżeli wyrok ma klauzure natychmiastowej wykonalności czy to wstrzyma egzekucję? proszę o pomoc

Oczywiście,że jest sens wnosić sprzeciw od wyroku zaocznego.
marcin2601 napisał:
czy sąd taki sprzeciw uwzględni?
Uwzględni. Masz 2 tyg od otrzymania wyroku na wniesienie sprzeciwu. Wniesienie sprzeciwu podlega opłacie w wysokości połowy opłaty stosunkowej obliczonej od wartości przedmiotu sporu.

Dobrze a co z rygorem natychmiastowej wykonalności? czy można to jakoś zawiesić?

marcin2601 napisał:
czy można to jakoś zawiesić?
Można. Przesłanki są dokładnie zawarte w art 346KPC

§ 1. Na wniosek pozwanego sąd zawiesi rygor natychmiastowej wykonalności nadany wyrokowi zaocznemu, jeżeli wyrok ten został wydany z naruszeniem przepisów o dopuszczalności jego wydania albo jeżeli pozwany uprawdopodobni, że jego niestawiennictwo było niezawinione, a przedstawione w sprzeciwie okoliczności wywołują wątpliwości co do zasadności wyroku zaocznego. Zawieszając wykonalność wyroku, sąd może zarządzić środki zabezpieczenia w myśl oddziału poprzedzającego.
§ 2. Wniosek o zawieszenie natychmiastowej wykonalności sąd może rozstrzygnąć na posiedzeniu niejawnym.

Czyli jeżeli w sprzeciwie napiszę o przedawnienie roszczenia to wystarczy do wstrzymania rygoru natychmiastowej wykonalności

§ 1. Na wniosek pozwanego sąd zawiesi rygor natychmiastowej wykonalności nadany wyrokowi zaocznemu, jeżeli wyrok ten został wydany z naruszeniem przepisów o dopuszczalności jego wydania albo jeżeli pozwany uprawdopodobni, że jego niestawiennictwo było niezawinione, a przedstawione w sprzeciwie okoliczności wywołują wątpliwości co do zasadności wyroku zaocznego. Zawieszając wykonalność wyroku, sąd może zarządzić środki zabezpieczenia w myśl oddziału poprzedzającego.

Musisz uprawdopodobnić dlaczego nie było Cię na sprawie. Mogłeś chociażby po dostaniu wezwania i pozwu złożyć przeciw. Nie trać czasu na to czy Sąd zawiesi rygor czy nie. Napisz w sprzeciwie od wyroku zaocznego,że wnosisz o zawieszenie rygoru. Dobrze byłoby abyś udowodnił dlaczego nie mogłeś uczestniczyć na sprawie. Mógłby się ktoś wypowiedzieć do jakiej kwoty zadłużenia należy złożyć sprzeciw na formularzu.

marcin2601 napisał:
Czy jest sens składać sprzeciw od wyroku zaocznego i powoływać sie na przedawnienie roszczenia?
Jak najbardziej. Zarzut przedawnienia możesz podnieść nawet dopiero w apelacji (oczywiście nie ma sensu doprowadzać do II instancji).
Pisz sprzeciw od wyroku zaocznego, podnieś zarzut przedawnienia, opłać - 1/2 z 5% od wartości przedmiotu sporu (ta kwota jest w pozwie).
Dobra wiadomość: powód nie może cofnąć pozwu bez zrzeczenia się roszczenia
Zła:
skup się na Art. 348 k.p.c. Koszty rozprawy zaocznej i sprzeciwu ponosi pozwany, choćby następnie wyrok zaoczny został uchylony,
chyba że niestawiennictwo pozwanego było niezawinione lub że nie dołączono do akt nadesłanych do sądu przed rozprawą
wyjaśnień pozwanego

Dziękuję Wam bardzo za wszystkie odpowiedzi.może ktoś z doświadczenia wie ile może wynosić koszt rozprawy zaocznej i sprzeciwu. I jeszcze jedna sprawa jak długo czeka się na rozprawę.

marcin2601 napisał:
ktoś z doświadczenia wie ile może wynosić koszt rozprawy zaocznej
To Ciebie nie będzie obowiązywało bo jeśli sprawa jest taka jak ta pod którą się podpoiłeś (czyli ta moja z pierwszego postu) to masz sprawę wygraną.
marcin2601 napisał:
Masz już odpowiedz dwukrotnie udzieloną.
amelia2013 napisał:
opłać - 1/2 z 5% od wartości przedmiotu sporu (ta kwota jest w pozwie).
mala mi78 napisał:
Wniesienie sprzeciwu podlega opłacie w wysokości połowy opłaty stosunkowej obliczonej od wartości przedmiotu sporu.

nie chodziło mi o opłatę za złożenie sprzeciwu bo to wiem że jest połowę kwoty od powództwa ale o koszty rozprawy bo wydaje mi się ze to pozwany ponosi niezależnie od tego czy sąd uchyli wyrok czy nie. A może mi ktoś udzielić wskazówek jak taki sprzeciw napisać

marcin2601 napisał:
połowę kwoty od powództwa
Nie połowę kwoty. Połowę od 5% od wartości przedmiotu sporu. Np. 2000 zł dług czyli 5% to 100 zł a połowa to 50zl.
marcin2601 napisał:
może mi ktoś udzielić wskazówek jak taki sprzeciw napisać
a do czego mamy pomóc jak nie wiemy nic?

ja tak nie napisałem że ktoś nie wie nic a jak tak to zabrzmiało to przepraszam.
Chodzi mi o to że sprzeciw muszę wnieść na urzędowym formularzu i nie chcę popełnić jakiegoś błędu. Wiec jak ktoś pisał taki sprzeciw to proszę o pomoc 💁

Powrót