Jak spłacić siostrę przed uprawomocnieniem się testamentu?

• Autor wątku Autor wątku em.dabrowska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

em.dabrowska

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.

Generalnie sprawa na pierwszy rzut oka może wydawać się ciut zawiła jednak postaram się przedstawić ją tak jasno,jak tylko będę w stanie.

Dokładnie wczoraj doszło do stworzenia aktu notarialnego dotyczącego wykupu od spółdzielni mieszkania przez moją Babcię,a co za tym idzie sprawy związane z wpisem do ksiąg wieczystych nie są jeszcze uregulowane.
Mieszkanie to ma być w przyszłości przekazane ( testament)mojej siostrze i mi w równej części, po czym ja mam spłacić siostrę (połowa wartości mieszkania).
Czy mógłby mi ktoś poradzić, jak mogłabym spłacić siostrę już teraz?
Czy istnieje możliwość, darowizny bądź jakiegokolwiek innego aktu, wiążącego się z jak najmniejszymi kosztami, który dawałby mi możliwość stania się jedynym właścicielem mieszkania jeszcze za życia Babci?
Sytuacja jest dla mnie o tyle trudna, o ile boję się, że moja siostra ( łasa na materialne zyski ) zmieni zdanie co do owego mieszkania.
Babcia napisała już testament na mocy którego w przyszłości dziedziczę z siostrą.Jednak tak jak piszę, obawiam się, iż po śmierci Babci siostrze coś się odwidzi, a mama zacznie ubiegać się o zachowek.
Wytłumaczę jeszcze,że Babci chce,żebym to ja stała się właścicielką mieszkania, a mama- jej córka obstaje przy fakcie, iż wnuczki są dwie, więc połowa należy się mojej siostrze, która notabene interesuje się tylko czubkiem swojego nosa, nie dbając o los Babci.
Niemniej jednak chciałabym wziąć kredyt ( o ile to możliwe hipoteczny ) i spłacić siostrę jak najszybciej.

Bardzo proszę o pomoc, chciałabym jak najszybciej rozwiązać tą sprawę.

Pozdrawiam

1. testament wejdzie w zycie dopiero po śmierci babci, teraz to nie ma o czym gadać, chyba że babcia wam przekaże mieszkanie darowizną ze służebnością osobistą dla niej, lub na podstawie umowy dożywocia, wówczas juz teraz staniecie się właścicielkami;

2. jaki zachowek????

siostra w ogóle nie jest spadkobierczynią babci z ustawy, więc dopóki zyje mama (jak mniemam córka babci), dopóty siostra nie ma żadnych praw związanych z dziedziczeniem;

jednakże w testamencie ją babcia uposaża, co oznacza, iż będzie współspadkobierczynią razem z Tobą i nic więcej;

zachowku może żadać od wasz jedynie wasza mama lub inna osoba, któa dziedziczyłaby po babci na podstawie ustawy;

i tak traktuje Cię wyjatkowo, bo pytasz o podstawowe podstawy, po to jest forum, aby najpierw przeglądać inne wątki, a dopiero w razie niejasności pytać, a nie odwrotnie, bo nic z tego nie zrozumiesz

Dziękuję za odpowiedź, jednak chyba się nie zrozumieliśmy. Wiem czym jest zachowek i komu się należy. Może niezbyt jasno wyjaśniłam kwestie rodzinne.
Póki żyje Babcia moja mama, czyli jej córka przystaje na opcję "Testament na dwie wnuczki, później wykupienie części mojej siostry".Jednak z racji faktu, iż Mama "jest" za moją siostrą, nie za mną nie mam takiej pewności,że gdy przyjdzie co do czego (otwarcie testamentu) ona nie będzie się ubiegać o zachowek,albo,że dadzą mi możliwość odkupienia części siostry.
Wiem,że to głupio brzmi,ale nie ufam im i dopuszczam myśl,że mogą próbować mnie wymanewrować.
Dlatego chciałabym, spłacić potencjalną część siostry.
Stąd moje pytanie,czy istnieje taka możliwość, aby babcia przekazała mieszkanie aktem darowizny na mnie ( a ja w tym samym czasie spłacę siostrę w kwocie odpowiedniej połowie wartości mieszkania, tak by Ona nie mogła rościć praw do tego mieszkania).Nie wiem czy jest to możliwe?

Z góry dziękuję za poświęcony czas.:)

jeśli babka chce tak zrobić, to w czym problem??

siostra w tej sytuacji nie ma rpawa do żadnego zachowku;

darowizna na rzecz pani nic nie zmini, bo darowiznę nalezy doliczyć do schedy;

tylko umowa dożywocia to wyłączy;

babka może zawrzeć po darowiźnie umowę o zrzeczenie się po niej dziedziczenia przez matkę i siostrę;

Nothing's easy....

Niemniej jednak dziękuję za pomoc.:cool:

Powrót