Jak sprawdzić czy babcia podpisała umowe dożywocia?

• Autor wątku Autor wątku Raiz3n
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Raiz3n

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witam, nie wiem czy pytanie zadaje we właściwym dziale, jesli jest zły to prosze o przeniesienie lub wskazanie poprawnego. Wracajac do tematu... Babcia mojej narzeczonej kilkanascie lat temu przepisala mieszkanie swojej synowej, niestety nie mam dokladniejszych informacji czy bylo to w formie darowizny, sprzedaży czy umowy o dożywocie. Tydzień temu babcia złamała biodro, jest juz po operaracji i wymaga opieki w domu. Synowa oczywiscie natychmiast się odcieła i usilnie próbuje babcie umieścić w dps. Babcia nie jest w stanie znaleźć aktu notarialnego, ja podejrzewam ze synowa go po prostu zabrała babci. W obecnym stanie babcia nie da rady udac się do notariusza, a my w jej imieniu nic nie załatwimy. Czy jest jakas szansa zeby sie dowiedziec czy w akcie notarialnym jest zapis o sluzebnosci lub dozywociu? Jeśli chodzi o babcie to ma ona swoje lata i "nie pamieta co podpisywala ale coś tam bylo że do konca życia" - jej slowa. Już nie chodzi o samą opieke bo to jesteśmy w stanie zorganizować ale ta synowa pół zycia żerowała na babci, w sumie to babcia ją utrzymywala i sie nią opiekowała. Druga sprawa to taka ze babcia ma niską emeryture, mój tesciu jest na jakiejs smiesznej rencie wiec to moja narzeczona zostanie obciazona najwiekszymi kosztami. Moglby ktos cos doradzic?

Zapis o służebności będzie też w odnotowany w księdze wieczystej. Jeśli posiadacie jej numer, to łatwo sprawdzić w internecie na ms.gov.pl

Tak wiem, z tym ze babcia nie zna numeru lub go nie pamięta. Sprawdzalem na Geoportalu ale jest brak danych. KW jestta sama dla calego budynku? Bo jakiegos sąsiada byśmy zapytali.

Jeśli sąsiad da swój numer KW, to możesz próbować znaleźć po kolei szukając numerami w górę i w dół. Trochę czasu trzeba, ale się da.

W przypadku budownictwa wielorodzinnego z wyodrębnionymi lokalami nieruchomość gruntowa ma osobna księgę, a każdy lokal osobną.
Przy czym w KW nieruchomości gruntowej są podane numery KW poszczególnych lokali. Tak więc jeśli poznasz nr KW działki gruntu ustalisz nr KW mieszkania babci.

Powrót