Jak sprawdzić, czy ZUS przekazuje wszystkie składki na OFE?

• Autor wątku Autor wątku Kerimus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Kerimus

Kerimus

Moderator w spoczynku
Odpowiedzi
10 481
Do napisania tematu zainspirował mnie telefon jakiejś firmy z Wrocławia (BSA) której nie znalazłem z Google, lub może źle usłyszałem i przekręciłem ten skrót.
Mianowicie chcieli oni osobiście przyjść do domu i sprawdzić (nie wiem w jaki sposób) czy ZUS odprowadza składki do OFE.
Czy ktoś spotkał się z taką propozycją?
I tak przy okazji, chciałem spytać jak najlepiej i najszybciej samemu sprawdzić, czy ZUS odprowadza wszystkie należne składki do drugiego filaru?
PS: Oczywiście pogoniłem w diabły ta firmę, bo wydaje mi się to podejrzane żeby obcy ludzie grzebali w moich dokumentach z których i tak nic nie wynika.

Tak, potem wyciągną pełnomocnictwo i zmienią fundusz, gdzieś już o tym czytałam :)

Najlepiej sprawdzić w OFE czy składki wpływają; raz na rok OFE wysyła takie zawiadomienie, na wniosek pewnie tez udostępnią, albo na stronie internetowej na osobistym koncie OFE (oczywiście jeżeli OFE takie udostępnia), są też takie, które że nie dość, że udostępniają konto on-line to wysyłają maile z informacją kiedy wpłynęła składka :)

Tak, potem wyciągną pełnomocnictwo i zmienią fundusz, gdzieś już o tym czytałam
Właśnie tak się domyślałem, bo w końcu sam byłem agentem i nie jednego przetransferowałem, ale takich głupich podchodów nie robiłem i wszystko działo się zgodnie z etyką.
Nie wiem też czy tylko o to w tym wszystkim chodziło, może jeszcze jakies inne machinacje, ale to tylko teorie spiskowe.

Powrót