Jak sprawdzić prawnika??

• Autor wątku Autor wątku burczaq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

burczaq

Użytkownik
Odpowiedzi
82
Ponieważ jestem osobą która nieczęsto korzysta z pomocy prawnej chciałbym w jakiś sposób zweryfikować jego rzetelność i skuteczność. Spodziewam się pozwu w sądzie cywilnym i jestem ciekaw czy jest publiczny dostęp np. do wyników prowadzonych przez danego prawnika spraw sądowych, albo choćby informacja o specjalizacji. Nie chciałbym korzystać w usług prawnika, który na przykład w sądzie stawał 5 lat temu, albo prowadził sprawy głównie w sądzie rodzinnym.

Jak zdobyć te informacje? Oczywiście bezpośrednie zapytanie prawnika nie wchodzi w grę - poszukuję niezależnego źródła informacji

Tylko poprzez znajomych, może ktoś zna albo jest w stanie polecić.
Najlepiej wybrać kogoś takiego kogo ktoś poleca.
Nie są prowadzone takie statystyki :)

Wszystko byłoby dobrze gdyby nie to, że już drugi raz znajomi polecają mi kogoś ze swojej dalszej rodziny. Więc opinia znajomych nie będzie tutaj zbyt miarodajna

W internecie są dostępne listy adwokatów na stronach Okręgowych Rad Adwokackich (np: http://www.ora-warszawa.com.pl/adwokaci ... 1&szukaj=0 )

Co jeśli nie ma na tej liście sprawdzanego adwokata? Jedna możliwość że jest w innej ORA, ale co jeśli nie jest zrzeszony wcale?
Czy zrzeszanie dla adwokatów jest obowiązkowe?

Powrót