Jak sprawdzić prawo do nabycia spadku

• Autor wątku Autor wątku Wella199
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wella199

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam. Przypadkowo dowiedziałam się o nabyciu spadku po zmarłym wujku. Ubezpieczając samochód dostałam informację z ubezpieczalni że mogę ubezpieczyć mieszkanie. Skontaktowałam się z ubezpieczalnią, dostałam kontakt do zarządcy nieruchomości okazało się że odziedziczyłam w spadku po wujku części nieruchomości. Kobieta która tym się zajmuje początkowo była bardzo zadowolona że się odnalazłam że szukała mnie kilka lat bo mam spadek po wujku. Przesłała mi należności za poprzedni rok, jednak powiedziała że należą mi się pieniążki także za poprzednie lata ale że musi zejść do archiwum i odszukać dane aby mi te pieniążki przelać. Sprawa trwa od marca a pieniążków nie otrzymałam kobieta nie chce mi podać żadnych istotnych informacji typu kiedy wujek zmarł za co dokładnie należą mi się pieniądze itp. Uważam że jeśli już się "odnalazłam" to powinna mi udzielić informacji kiedy wujek zmarł za co należą mi się te pieniążki i w jakiej kwocie oraz powinna je wypłacić. Zastanawiam się też czy prawo do tych pieniędzy się przedawnia i może ona celowo zwleka z załatwieniem sprawy. Dlatego proszę o podpowiedź gdzie mogę otrzymać informację że jestem spadkobierczynią? I jeszcze pytanie o to czy może być tak że prawo do spadku się przedawni? Z góry dziękuję za pomoc.

Może Pani zacząć od Rejestru Spadkowego (https://rejestry-notarialne.pl/37). Jeżeli to nie pomoże to można skontaktować się z sądem rejonowym ostatniego miejsca zamieszkania wujka i spytać czy prowadzono tam sprawę o stwierdzenie nabycia spadku. Jeżeli posiada Pani numer księgi wieczystej tej nieruchomości to w jej treści także będzie wzmianka o sprawie spadkowej (tj. informacja o notariuszu/sądzie i numerze sprawy).

Byrhtnoth napisał:
Może Pani zacząć od Rejestru Spadkowego (https://rejestry-notarialne.pl/37). Jeżeli to nie pomoże to można skontaktować się z sądem rejonowym ostatniego miejsca zamieszkania wujka i spytać czy prowadzono tam sprawę o stwierdzenie nabycia spadku. Jeżeli posiada Pani numer księgi wieczystej tej nieruchomości to w jej treści także będzie wzmianka o sprawie spadkowej (tj. informacja o notariuszu/sądzie i numerze sprawy).

Dziękuję bardzo za odpowiedź jednak niestety nie posiadam żadnych informacji ani kiedy wujek zmarł ani jego daty urodzenia, niestety nie miałam kontaktu z wujkiem. Czy na podstawie moich danych typu PESEL uzyskam informację w Sądzie?

Byrhtnoth napisał:

Dziękuję. Spróbuję się skontaktować z Sądem. A czy spadek się przedawnia w sensie te "należności za poprzednie lata".

Powrót