Jak sprawdzić sprzedającego mieszkanie,czy nie ma długów?

• Autor wątku Autor wątku Teklr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Teklr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam

Planuję kupić mieszkanie i mam takie pytanie jak i gdzie mogę sprawdzić sprzedającego czy nie ma długów na mieszkaniu?

Interesuje mnie sprawdzenie czy owy sprzedający nie ma długów nie tylko np. kredytu, ale zadłużenia np. czynszu, w zakładzie energetycznym itp itd?

Jakie dokumenty muszę, posiadać aby danego sprzedającego sprawdzić?

Boję, się, gdyż to są moje wszystkie oszczędności, które wydam na mieszkanie... i nie chcę się w pakować na minę....abym spłacał długi kogoś...

I pamiętaj, że poza hipoteką - reszta Cię nie obchodzi. Czynsz to nie Twoja sprawa, jako nowego właściciela, tak samo zakład energetyczny itp - i tak to musisz "przepisać" (czyt. zawrzeć umowy na siebie).

Hipotekę sprawdzisz w księdze wieczystej.

Syphar napisał:
I pamiętaj, że poza hipoteką - reszta Cię nie obchodzi. Czynsz to nie Twoja sprawa, jako nowego właściciela, tak samo zakład energetyczny itp - i tak to musisz "przepisać" (czyt. zawrzeć umowy na siebie).

Hipotekę sprawdzisz w księdze wieczystej.

To dobrze, rozumiem, że jak ktoś ma zaległości za czynsz, czy np. za wodę, prąd to nowego nabywcy to nie dotyczy, i długo musi zapłacić poprzedni właściciel?

Dobrze rozumiesz, ale warto obejrzeć ostatnie rachunki, żeby dostawca mediów potem nie opóźniał zawarcia umowy przez długi poprzednika. Ale spłacać za niego nic nie będziesz. Pamiętaj by osoby będące w KW przedstawiły Ci zaświadczenia o niezaleganiu z podatkami i ZUSem, zwłaszcza jak prowadzą jakieś firmy.

Dobrze rozumiesz, ale KW trzeba sprawdzić, bo hipoteka to inna sprawa, i tutaj możesz mieć nieprzyjemności. Reszta "rachunków" Cię nie dotyczy.

Powrót