Jak sprwdzić polisę zmarłego rodzica oraz czy zadośćuczynienie przysługuje dzieciom

• Autor wątku Autor wątku AdrFig94
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AdrFig94

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Sprawa jak w tytule.

Moja mama zginęła w wypadku samochodowym, którego była sprawczynią.
Czy na podstawie nr polisy zostaną mi udzielone informacje czego dotyczyła dana polisa, na jakie kwoty i kto był uposażony?

Czy przysługuje nam (mi i bratu) zadośćuczynienie od drugiej strony wypadku (prawnie osoby poszkodowanej, bo to nie on złamał przepisy) jeżeli to mama była sprawcą?

Czy z ubezpieczenia auta przysługuje nam wypłata jeżeli zrzekamy się spadku?
Auto posiadało
PZU Auto OC - wykluczenie szkody z OC
PZU Auto AC - od wszystkich ryzyk (pełna ochrona)
*PZU Auto Non Stop
*Wykluczenie szkody z AC
PZU Auto NNW
PZU Auto Asystent Zdrowotny

Z góry dziękuję za odpowiedzi i wskazówki

"Czy na podstawie nr polisy zostaną mi udzielone informacje czego dotyczyła dana polisa, na jakie kwoty i kto był uposażony?"

Czy masz na myśli inną polisę niż ta auto?

"Czy przysługuje nam (mi i bratu) zadośćuczynienie od drugiej strony wypadku (prawnie osoby poszkodowanej, bo to nie on złamał przepisy) jeżeli to mama była sprawcą?"

A dlaczego ktoś poszkodowany miałby płacić wam. Oczywiście, że wam od poszkodowanego nic się nie należy. To on może z OC sprawcy dochodzić roszczeń.

1 pytanie dotyczy innej polisy. Na dole wypisałem rzeczy czego dotyczyła polisa na auto więc to wiem.

Co do Twojej odpowiedzi na drugą rzecz. Nie znam się, ponieważ nigdy nie dochodziłem żadnych roszczeń więc pytam jak sytuacja wygląda. Z mojego logicznego punktu widzenia jest tak jak piszesz, ale skoro się nie znam to wolę dopytać. Min dlatego, że sprawczyni tj moja mama zginęła, więc myślałem, że sytuacja ma się jednak trochę inaczej niż gdyby przeżyła.

Jeśli chodzi o pytanie 1,to prawdopodobnie może przysługiwać świadczenie z polisy NNW. Ale czy faktycznie, a jeśli tak, to ile, to już można się dowiedzieć tylko z OWU (ogólne warunki ubezpieczenia).
Co do pytania 2 to jeśli nie było jakiegoś przyczynienia drugiego kierowcy, to żadne zadośćuczynienie za śmierć mamy nie przysługuje.

Skoro jest winna zdarzenia to nielogiczne byłoby, żeby jeszcze ona lub jej spadkobierca miał coś dostać od poszkodowanego

KJ8 napisał:
Skoro jest winna zdarzenia to nielogiczne byłoby, żeby jeszcze ona lub jej spadkobierca miał coś dostać od poszkodowanego

Dziękuję za logiczne wyjaśnienie :)

Jeszcze w kwestii innej polisy - ubezpieczyciel nie udzieli żadnej informacji osobie nieupoważnionej do wypłaty świadczenia

Powrót