Jak starać się o zadośćuczynienie?

• Autor wątku Autor wątku anusp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anusp

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Jestem osobą poszkodowaną w wypadku-jadąc samochodem miała czołowe zderzenie z motocyklem typu ścigacz. W wyniku wypadku miałam złamany mostek,uraz neurologiczny oraz liczne zasinienia.Jaki wniosek mam złożyć do sądu i jak wysokiego zadośćuczynienia mogę żądać od sprawcy?
Z góry dziękuję za pomoc.:)

Hmm ciekawy nick...

Czy sprawca odpowiadał karnie i czy istenieje prawomocny wyrok skazujący?

Aha i proszę modera o wrzucenie tematu (póki co) do cywila

Ostatnia edycja:
Witam. Nie ma jeszcze wyroku skazującego i sprawca nie odpowiedział karnie za popełniony czyn. Mam wyznaczoną rozprawę za dwa tygodnie o ustalenie sprawcy wypadku. Biegły sądowy stwierdził definitywną winę sprawcy i policja przedstawiła mu zarzuty, sprawa trafiła do prokuratury, która skierowała sprawę z urzędu do sądu.

Dziękuję za poradę. Myślę, że na rozprawie jak będę przesłuchiwana zgłoszę wniosek z art.46 par.1 i 2 k.k. o zadośćuczynienie i naprawienie szkody.:smile:

Życze miłego dnia.

Sąd w sprawie karnej zasądzi jedynie jakąś część odszkodowania (np. nawiązkę), jakie będzie się w ogóle należeć. Dlatego też sugeruję zgłosić sprawę do ubezpieczyciela sprawcy. Jeżeli wypłacone odszkodowanie/a będą zaniżone (niepełne), wtedy skierować sprawę do sądu cywilnego.

Nawet w przypadku zasądzenia przez sąd karny nawiązki, nie poprzestawać na tym. Jak zaznaczyłem sąd karny nie jest od rozpatrywania roszczeń cywilnych!!!

Dziękuję za radę.Czy aAby skierować sprawę na drogę cywilno-prawną muszę mieć już wyrok z sądu karnego o całkowitej winie sprawcy?

Nie musisz mieć wyroku, ale lepiej byś miał, gdyż sąd cywilny bierze z urządu pod uwagę ustalenia prawomocnego skazującego wyroku sądu karnego. Nadto sprawa może wtedy nadawać się do postępowania nakazowego, co może przyspieszyć postępowanie

Odszkodowania możesz w dość prosty sposób dochodzić już w procesie karnym bez potrzeby wytaczania odrębnej sprawy (zobacz np. art. 46 k.k. i 49a k.p.k.)

Powrót