Jak stworzyć utwór, który będzie "mój" i tylko mój

• Autor wątku Autor wątku RBB
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

RBB

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Staram się zrobić wprowadzenie do filmu, czołówkę. Chciałbym podkład muzyczny stworzyć sam, jednak nie wiem, kiedy względem prawa będę jedynym właścicielem. Tworzenie w programach przeze mnie kupionych, takich jak eJay chyba nie upoważnia mnie do tego, ponieważ ja wtedy tylko składam utwory z biblioteki programu.

W takim razie, czym stworzyć "mój własny, od początku do końca, utwór"?

To nie jest pytanie z zakresu prawa tylko już stricte muzyki bardziej. Weź syntezator/gitarę/perkusję/inne instrumenty do ręki i nagraj to po prostu.

RBB napisał:
... W takim razie, czym stworzyć "mój własny, od początku do końca, utwór"?
Albo po staremu, zeszyt nutowy, coś do pisania i Wena siedząca na kolanach. :ooo:

Aoede, Aoide, Aœde, gr. Αοιδή - była jedną z trzech pierwotnych muz. Jej siostrami były Melete i Mneme. Aoede była muzą liryki i pieśni.
Mit o tej muzie był i nadal jest istotną inspiracją dla artystów.

... a następnie miałbym szukać wśród milionów innych utworów, czy nie narusza praw autorskich?

Podobno w muzyce wszystko już wymyślono, własnego utworu "od początku do końca" chyba nie da się stworzyć. Z drugiej strony raczej nie ma opcji żebyś w 100% nieświadomie powtórzył czyjąś twórczość a jakieś podobieństwa można wyjaśnić przypadkowym zbiegiem okoliczności. Tylko skrajni muzykofile będą się czepiać, że np. linia basu zbyt przypomina tą z jakiegoś utworu z lat 70-tych.

facet sciagnij sobie fl9 +probki itp potem robisz juz swoj kawalek musialbys komus zabrac jego refren np zeby bylo ze ukradles..
ja juz kilka lat robie muzyke. i zawsze jest bez problemow zrob swoj wlasny styl najlepiej :)

To Ty jednak nie rozumiesz prawdziwych Artystów, :-o, Pytający chce żeby to był jego, tylko jego utwór. :ok:

No oczywiście, że "jestę prawdziwy artystę", ale po wpisach sądzę, że będę musiał zmontować ścieżkę z rytmicznego uderzania o szklanki, stół i łóżko 8)

Powrót