jak szukać spadkodawców

• Autor wątku Autor wątku MatMalbork
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MatMalbork

Użytkownik
Odpowiedzi
195
jestem wierzycielem, zmarł dłużnik jak poszukiwać spadkodawców, już mineło 6 msc

ja jako osoba trzecia wierzyciel mogę złożyć do sądu odpowiadającego ostatniemu miejscu zamieszkania dłużnika
Wniosek o wydanie odpisu postanowienia Sądu o nabyciu spadku
?

czy inne mam podjąć kroki w celu szukania spadkodawców

Najlepiej zatelefonować do sądu właściwego dla miejsca zamieszkania/zameldowania zmarłego do wydziału cywilnego i spytać, czy w sprawie zmarłego XXXX była przeprowadzona sprawa spadkowa.

Jeśli wierzyciel uprawdopodobni interes prawny we wniosku to sąd powinien przesłać opis. Opłata kancelaryjna w wys. 6 zł - znaki sądowe/przelew.

execution napisał:
spytać, czy w sprawie zmarłego XXXX była przeprowadzona sprawa spadkowa.

a jeśli nie była przeprowadzona sprawa spadkowa a minieło 6-miesiecy to wierzyciel może wystosować wniosek o odpis nabycia spadku

Jaki "odpis nabycia spadku"? JEzeli sprawy nie przeprowadzono, wierzyciel jako mający interes prawny sam może złożyc wniosek o nabycie spadku po zmarłym dłużniku. Poniewaz nie wskaże spadkobierców, sąd wezwie do uzupełnienia brakow, co ułatwi poszukiwanie (w miejscu zamieszkania, w miejscu pracy itp. dłużnika).

czyli jesli okaże się że przeprowadzono sprawę spadkową to co musi wierzyciel zrobić aby otrzymać dokument potwierdzający kto jest spadkobiercą dłużnika?

jęsli okaze się iż nie przeprowadzono sprawy spadkowej?
ale kogo wezwie do uzupełnienia braków? wierzyciela? (ale jeśli mineło 6 msc to przeciez sąd chyba powienien wiedziec kto stał się ustawowym spadkobiercą?)

ludzie nie przeprowadzają spadku a po 6-8 msc od śmierci otrzymuja wezwania od wierzycieli spadkodawcy (skąd wiedzą kto nabył spadek jesli nie było sprawy), jesli oni wiedzą tym bardziej wie sąd

Ostatnia edycja:
WYkazać przed sądem spadku swój interes prawny.

Nie ma przymusu przeprowadzania stwierdzenia nabycia spadku/poświadczenia dziedziczenia, w związku z czym niektóre sprawy są przeprowadzane po wielu latach, nieraz po dziesięcioleciach. Więc sąd nie posiada żadnej wiedzy nim ktokolwiek nie wystapi z odpowiednim wnioskiem.
Jeżeli wierzyciel wie kto może być potencjalnym spadkobiercą, podaje we wniosku te osoby. Jeżeli nie wie, po prostu podaje, że sprawa dotyczy spadku po dłużnku. Sąd wezwie do uzupełnienia braków pisma, więc z tym pismem z sądu już łatwo w USC, administracjach itp. urzędach uzyskać niezbędne wiadomosci i dokumenty (akty wydawane przez USC).

ale jesli minie 6 msc to ew. spadkobierca nie może już odrzucić spadku?

Może, bo a) może udowodnić, żę o swym powołaniu do spadku dowiedział się nie w dacie śmierci spadkodawcy, lecz później - szczególnie jeżeli nie mieszkał razem z nim; b) może uchylić się od skutków prawnych niezłożenia w odppowiednim czasie oświadczenia o odrzuceniu spadku lub jego przyjęciu z dobrodziejstwem inwentarza w związku z istotnym błędem co do składu masy spadkowej.
Piszemy o tym na Forum wielokrotnie.

Powrót