jak to dalej z tym dobrodziejstwem inwentarza

• Autor wątku Autor wątku natkami
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

natkami

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
W grudniu 2018 roku zmarła moja mama, jako że miałam wtedy ledwo 19 lat nie wiedziałam jak się zachować wobec dziedziczenia jej długów w spadku, dlatego przyjęłam spadek z dobrodziejstwem inwentarza. Oprócz kilkudziesięciu tysięcy długów (niespłaconych kredytów) w spadku nie dostałam dosłownie nic. Zleciłam komornikowi zrobienie spisu inwentarza, widniało w nim, że moje aktywa wyniosły 0 zł, spis został wysłany do sądu. Od tamtej pory jest cisza, żaden bank czy komornik się do mnie nie odezwał. Tylko, że jest problem - obecnie nie jestem nigdzie zameldowana i prawdopodobnie od kilku miesięcy w moich danych urzędowych nie widnieje nawet adres korespondencyjny. Czy to możliwe, że dostałam jakieś pismo na jeden z moich poprzednich adresów zamieszkania? Jak to właściwie dalej będzie wyglądać, mam czekać na jakieś pismo z sądu/od windykacji? Boję się, że pewnego dnia obudzę się z wyzerowanym przez komornika kontem, bo czegoś nie dopatrzyłam, lub coś źle zrozumiałam. Co mam teraz robić?

warto dodać, że nie mam ani ojca ani rodzeństwa, toteż zostałam jedynym spadkobiercą

1. W ilu bankach były te kredyty? Rozumiem że spis inwentarza dokładnie to podaje?
2. Miejsca zamieszkania zmieniasz w obrębie jednego miasta czy różnych miast? Masz skrytkę pocztową?
3. Czy jesteś może klientem tych banków? Na przykład - masz w każdym z nich konto oszczędnościowe prowadzone za darmo?
4. Czy dokonano sądowego stwierdzenia nabycia spadku lub notarialnego poświadczenia dziedziczenia?

1. W dwóch. Teraz nie pamiętam, czy było to zawarte w spisie inwentarza, ale wydaje mi się, że tak.
2.Cały czas mieszkam w jednym, tym samym mieście
3.Konta mam w zupełnie innych bankach, nie jestem klientem żadnego z tych, w których mama miała kredyty
4.Mam notarialne poświadczenie dziedziczenia z dobrodziejstwem inwentarza

Powrót