Jak to jest -BARDZO PILNE!!!

• Autor wątku Autor wątku withit
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

withit

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
wspólnota mieszkaniowa w pozwie przeciwko osobie bardzo mi bliskiej jako wartość przedmiotu sporu podała kwotę 2000 zł, spisała także umowę z radcą prawnym o poprowadzenie sprawy, jeśli strona pozwana udowodni że wartość przedmiotu sporu jest poniżej 500 zł, to czy po przegraniu sprawy będzie trzeba opłacić przeciwnikowi całą (nieznaną kwotę ) "za wynajęcie prawnika", czy też obciążające stronę koszty w tym względzie określi sąd w oparciu o Rozporządzenie M.S. w sprawie opłat .......
Bardzo dziękuję za szybkie informacje(rozprawa za 14 dni)

Koszty zastępstwa procesowego w tym wypadku wyniosą 600 zł. przy założeniu, że przegra się sprawę w całości. Jeżeli przegra się w mniejszym zakresie to koszty te będą stanowiły % tego w jakim zakresie się przegrało.

Jeżeli nie nastąpiło jeszcze wdanie się w spór, można złożyć zarzut co do oznaczenia wartości przedmiotu sporu wnieść o jej sprawdzenie.

jestem "zielony" w sprawach prawnych dlatego mam pytanie, czy
zarzut co do oznaczenia wartości sporu, można wnieść razem z odpowiedzią na pozew oraz w jakiej to zrobić formie ( czy są do tego może jakieś specjalne formularze ?).
Pytanie do Pasqud czy 600 zł odnosi się do kwoty wartości sporu 2000 zł?
Bardzo dziękuję za informacje

1. Proszę w odpowiedzi na pozew wnieść zarzut nienależytego oznaczenia przedmiotu sporu (zgodnie z art. 25 §2 kpc).

2. Od wartości przedmiotu sporu wynagrodzenie minimalne adwokata/radcy prawnego wynosi 500 złotych jeżeli wps oscyluje w granicach od 1500-5000 zł.

czy, mam przez to rozumieć,że jeśli strona pozwana przegra w 100%, to stronie przeciwnej , jako koszty adwokata zapłaci 500 zł, chociaż on podjmując się prowadzenia sprawy wziął więcej ( podobno 1000 zł netto + VAT ) ?

Nie.

To zależy, czy będzie złożony wniosek o zwrot kosztów według norm przepisanych (wchodzą stawki minimalne) czy według spisu kosztów (max. do 6-krotności stawki minimalnej nie więcej jednak niż wynosi wartość przedmiotu sprawy).

Sąd jednak w chwili obecnej zasądza wynagrodzenie pełnomocnika biorąc pod uwagę zawiłość sprawy i nakład pracy adwokata

w pozwie widnieje forma wg norm przewidzianych, ale to chyba to samo co wg norm przepisanych. Czy mam rację hellgate?
Wielkie dzięki także za dalsze informacje!

Raczej to to samo. Proszę jednak pamiętać, że prócz kosztów zastępstwa należy stronie przeciwnej zwrócić inne poniesione koszy zwłaszcza wpisu sądowego

Witam ponownie
Mam znowu pytanie czy przepisy określają czas w jakim należy złożyć odpowiedż na pozew od dnia jego przyjęcia,jeśli tak to ile to dni i czy do tego okresu wliczane są soboty i niedziele ? Oczywiście moje pytanie dotyczy tej konkretnej sprawy.Pozew został odebrany 19.01.b.r.( piątek)
Dziękuję hellgate za informacje
Proszę pomóżcie

witam jeszcze raz
Zdaje się ,że trzeba się zmieścić w 7 dniach.Ale czy składając odpowiedź
w najbliższy poniedziałek 29.01 będzie się w tym terminie.
Oczywiście wiem,po lekturze forum iż można to zrobić w na rozprawie,ale czy wówczas można podnieść zarzut nienależytego oznaczenia wartości sporu
Proszę o informacje :(

Nie ma znaczenia. Liczy się moment wdania w spór. Czy dojdzie do tego poprzez pisemną odpowiedź na pozew (terminami proszę aż tak bardzo się nie przejmować) czy na początku pierwszej rozprawy (jeżeli pisma Pan nie napisze) - skutek będzie jednakowy.

Sędziowie wolą wszelako, żeby pisma były składane w rozsądnym terminie przed rozprawą tak, by na rozprawie ich treść była już znana.

Bardzo dziękuję za pomoc hellgate, teraz będzie łatwiej .
Pozdrawiam serdecznie. :ok:

[cytat:1q9r9w6f]Od wartości przedmiotu sporu wynagrodzenie minimalne adwokata/radcy prawnego wynosi 500 złotych jeżeli wps oscyluje w granicach od 1500-5000 zł.[/cytat:1q9r9w6f]

Któryś z nas ma niewłaściwe rozporządzenie w takim razie.

jak to jest ? ciąg dalszy

Witam serdecznie ponownie
Dzięki poradom forum udało się obniżyć wartość przedmiotu sporu z kwoty
ok. 2000 zł na 600 zł, w związku z tym pytanie.
Czy ostatnie zmiany Rozp.M.S.z dnia 27 października 2005 r.,
zmieniające rozporządzenie w sprawie opłat za czynności radców prawnych...
wprowadziły zapis iż zasądzone koszty nie mogą przekroczyć wartości przedmiotu sporu.
Bardzo proszę o odpowiedź

Nigdy nie przewyższają. Jednak nie znając powodu dla którego wps został zmniejszony trudno wypowiedzieć się dalej.

zostało to zrobione na skutek wniesienia przez pozwanego zarzutu nienależytego oznaczenia wartości przedmiotu sporu (zgodnie z art. 25 §2 kpc).Sąd nakazał powodowi określić ponownie w.p.s. co skutkowało obniżeniem z 2000 do 600
pozdrawiam

To koszty zastępstwa też zostaną obliczone od 600

Czyli teoretycznie max koszty w tym wypadku to 160*6 nie wiecej niż 600 ? ( + koszty sądowe )
Te przepisy sie tak zmieniają

Powrót