Jak to jest z darowiznami?

• Autor wątku Autor wątku Albercik 321
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Albercik 321

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witam szanowne grono fachowców w tej dziedzinie.Moje pytanko dotyczy darowizn.Dałem mojej koleżance która nie pracuje i oczekuje na rentę z powodu powaznej choroby w zeszłym roku 1500 zł.Czy ona musi to uwzględnić w PIT36 i zapłacić od tego podatek? :what:

nie - jest to darowizna. Art. 9. 1. Opodatkowaniu podlega nabycie przez nabywcę, od jednej osoby, własności rzeczy i praw majątkowych o czystej wartości przekraczającej:
3) 4.902 zł - jeżeli nabywcą jest osoba zaliczona do III grupy podatkowej.

Witam ponownie i dziękuję za zainteresowanie tematem.Doczytałem się,że wbrew temu co pisze kolega Kristofer,nie opodatkowaniu podlegają osby będące bliska rodziną i stopień pokrewieństwa regulują trzy grupy.A problem w tym,że osoba której podarowałem pieniążki jest dla mnie moją narzeczoną,ale formalnie i prawnie jest tylko moją koleżanką,znajomą i nie jest ze mną spokrewniona.Jak się to ma w tym przypadku?Czy taką darowizne należy zgłosić do US i w jakim czasie?Jeżeli musi zapłacić od tych pieniążków podatek to w jakim oprocentowaniu i w jakim PIT musi to uwzględnić?

Narzeczona to nie rodzina (III grupa podatkowa). Odpowiedź na pytanie dał Kristofer.

[cytat="Albercik 321"]Doczytałem się,że wbrew temu co pisze kolega Kristofer,nie opodatkowaniu podlegają osby będące bliska rodziną i stopień pokrewieństwa regulują trzy grupy.[/cytat]

Proszę pamiętać, że darowiznę przekazał Pan w roku ubiegłym, a zwolnienie z podatku obowiązuje od tego roku ;)

No właśnie o to mi chodziło.Nierozumiałem,o co chodzi w tej III grupie.Czy ta grupa zilicza się też do rodziny czy to juz sa osoby obce.Kristofer dał mi wystarczającą odpowiedz,za co dziękuję.

Powrót