Jak to jest z odrolnieniem gruntów miejskich?

• Autor wątku Autor wątku Kerimus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Kerimus

Kerimus

Moderator w spoczynku
Odpowiedzi
10 481
Jak czytam różne media, to wnioski jakie one wyciągają są różne a zatem sprzeczne.
Jedni redaktorzy twierdzą, że z automatu wszystkie grunty rolne w obrębie miasta - od 1 stycznia - są odrolnione a inni, że tylko te grunty zostały zwolnione z ochrony przepisami ustawy o ochronie gruntów rolnych i leśnych.
Ja uważam, iż jest tak jak twierdzą Ci drudzy a na poparcie wklejam link:
Wciąż można być rolnikiem w mieście - Rzeczpospolita

Czy jestem w błędzie, czy jednak mam rację.
Jest to dosyć istotna dla mnie sprawa, bo właśnie nabyłem grunt rolny w mieście i chciałbym wiedzieć na czym stoję.

Ustawa o ochronie gruntów rolnych i leśnych ma głównie na celu ograniczanie przeznaczania gruntów rolnych i leśnych na cele nierolnicze i nieleśne. Ostatnia zmiana spowodowała wyłączenie spod działania ustawy gruntów rolnych położonych w granicach administracyjnych miast. Zmiana ta w żadnym przypadku nie spowodowała automatycznego "odrolnienia" tych gruntów, po prostu status tych gruntów pozostaje bez zmian. Zatem nie będą te grunty opodatkowane wyższym podatkiem od nieruchomości, czy też podatkiem od czynności cywilno-prawnych i obrotu nieruchomościami (zbycia, darowizny tp.).
Co daje ta zmiana? Został po prostu zlikwidowany etap uzyskiwania zgody na wyłączenie gruntu rolnego z produkcji rolnej przy jego zainwestowywaniu i ewentualnych opłat za jego wyłączenie. Przeznaczenie tego gruntu na cele budowlane możliwe jest w przypadku, gdy istniejący plan zagospodarowania na to zezwala, a w przypadku braku planu pozytywna decyzja o warunkach zabudowy. Oznacza to również, że nie zawsze będzie możliwa zabudowa tych gruntów.

Dziękuję - tak też myślałem, ale potrzebowałem opinii eksperta w tych sprawach, bo czasami intuicja może człowieka zawieść. :)

Jeżeli strona złoży wniosek o wydanie decyzji o wyłączeniu gruntów rolnych z produkcji mając na uwadze art. 5 b w/w ustawy w jaki sposób odmówić wszczęcia postępowania? Decyzją ? Postanowieniem? Zawiadomieniem?

Powrót