Jak to jest z PATENTEM?

• Autor wątku Autor wątku freshrap
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

freshrap

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Nie wiem czy wybralem dobry dzial - je sli nie to SORRY!

Sprawa wyglada nastepujaco - znalazlem pewnien pomysl na biznes ktory jest bardzo dochodowy, w Polsce kompletnie nikt go nie wykorzystuje, w USA byl hitem. Firma z USA ma ten produkt opatentowany - chcialbym podobny produkt wprowadzic w Polsce. Czy jesli wykonam podobny produkt ale np z innych komponentow, nieco inaczej bedzie to legalne? No bo zobaczcie jasne jest ze POLO COCTA nasladuje COCA COLE korzysta jakby z pomyslu COCA COLI i patentu, a jednak wytwarza swoja napoj... Tak samo jest z setkami rzeczy np. przeciez ktos wymyslil na poczatku tusz do rzes czy telewizor a jednak inne firmy tez wytwarzaja te rzeczy... Wiec jak to jest? Czy ktos przyblizy mi ta ciekawa problematyke?

Witaj, tak na szybko, sprawa jest prostsza, niż ci się wydaje. Pomysły w Polsce nie są chronione. Szukasz w bazach Urzędu Patentowego RP czy dany produkt jest chroniony na terytorium Polski (patent, wzór użytkowy, wzór przemysłowy, znak towarowy). Jeśli tak, to sprawdzasz tam też jaki jest zakres ochrony. Następnie trzeba poczytać prawo własności przemysłowej odnośnie odpowiednich praw ochronnych. I na koniec zastanowić się, czy nowy produkt nie będzie naruszał praw produktu ze Stanów (w Polsce)
Dodatkowo, warto zapoznać się z ustawą o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji - choć, jeśli produkt amerykański nie był wprowadzony do obrotu na terytorium Polski problemu nie będzie.

Sprawa wyglada tak: tego produktu w Polsce nie ma, jest tylko w USA i nigdzie indziej. Nie jest produkowany w Polsce, pomysl jest innowacyjny i czy ta firma z USA nie przyczepi sie do mnie ze wykorzystalem jej pomysl? Czyli mam rozumiec ze jesli tez patent nie jest zastrzezony w Polsce moge wykorzystac ten pomysl? Zawiklana sprawa :) Moze jeszcze ktos inny sie wypowie - bylbym wdzieczny :)

Podbijam, czy ktos ma jakis pomysl na wyjscie z patowej sytuacji?

Powrót