Jak to jest?

• Autor wątku Autor wątku mala kobietka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mala kobietka

Użytkownik
Odpowiedzi
179
Znajomy odbywa karę pisał o złączenie kar i otrzymał wyrok po złączeniu 23 miesiące i teraz otrzymał z sądu powiadomienie że ma jeszcze 19 dni do odbycia jak to z tym prawem naszym jest .Jak tak dalej pójdzie to nie wiem czy uda się oczyścić więzienia z przeludnien:mad:

Pytasz o coś konkretnego, czy po prostu dzielisz się frustracja?

Mam pytanie i zarazem wyrażam swoją opinię.Skoro dostał wyrok złączony to dlaczego mu jeszcze przysłali te 19 dni.On sam nie bardzo wie o co tam chodzi bo są same paragrafy napisane. Dodam tylko że jest pierwszy raz karany.

mala kobietka napisał:
Skoro dostał wyrok złączony to dlaczego mu jeszcze przysłali te 19 dni.On sam nie bardzo wie o co tam chodzi bo są same paragrafy napisane. Dodam tylko że jest pierwszy raz karany.

Myślę, ze on pierwszy raz odbywa karę pozbawienia wolności - bo gdyby był pierwszy raz karany to nie byłoby czego łączyć.

Po drugie. Dostał 19 dni, bo widocznie ten wyrok (kara?) nie podlegała łączeniu. A jeśli nie wie, za co to dostał to ... to w sumie smutne. Ale my Wam na to nie odpowiemy-za co i dlaczego. Za mało danych.

A może to za jakąś nie spłaconą grzywną, albo mandat?

Chyba założę na tym forum wątek objaśniający różnicę między znaczeniem wyrażenia "pierwszy raz karany", a "pierwszy raz odbywający karę pozbawienia wolności":)

Mała kobietko - troszkę mało informacji tu napisałaś, a jeśli w tym powiadomieniu z sądu są same paragrafy to masz tam zawarte wszystko - wpisz w wyszukiwarkę kodeks karny, sprawdź sobie dane artykuły i wszystko będzie jasne. Poza tym tak jak wspomniał Forg - nie wszystkie kary podlegają łączeniu więc naprawdę nie ma co oburzać się tak szybko, zobacz najpierw co jest za co, a później wydawaj opinie nt. prawa, a ZK to są przeludnione dlatego, że niektórzy nie potrafią prowadzić życia zgodnie z zasadami społecznie akceptowanymi, a nie dlatego, że sędzia był niemiły i wymierzył zły wyrok.

Ostatnia edycja:
Przepraszam tak pomyliłam się pierwszy raz odbywa karę.Akte piszesz niektórzy nie potrafią prowadzić życia zgodnie z zasadami społecznie akceptowanymi, a nie dlatego, że sędzia był niemiły i wymierzył zły wyrok.A na czym ta resocjalizacja polega? Bo nie wszyscy są przestępcami.Jeden weżmie sobie to do serca i przemyśli co robił nie tak i bedzie się starał żyć"zgodnie z prawem" a drugi zrobi się jeszcze "gorszy".

Dzięki za wszelkie informacje

No cóż, temat bez szczegółów.

PS
No cóż... Resocjalizacja w PL to niestety jeden wielki i niesmaczny żart...
A co do Sądu... Nieomylny niestety nie jest...
Pozdrawiam

mala kobietka napisał:
Znajomy odbywa karę pisał o złączenie kar i otrzymał wyrok po złączeniu 23 miesiące i teraz otrzymał z sądu powiadomienie że ma jeszcze 19 dni do odbycia jak to z tym prawem naszym jest .Jak tak dalej pójdzie to nie wiem czy uda się oczyścić więzienia z przeludnien:mad:

nikt mu tych 19 dni nie dodał w promocji świątecznej. Podejrzewam, że nie raczył spłacić grzywy więc zamieniono mu ją na zastępczą karę pozbawienia wolności.

Powrót