jak to rozumiec ?

• Autor wątku Autor wątku ossey
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

ossey

Użytkownik
Odpowiedzi
88
Zasadzono mi alimenty wysokosci 500 zł m-cznie platna do 5 kazdego miesiaca z ustawowymi odsetkami w razie opoznienia poczynajac od 30 wrzesnia 2012. pozostale powodztwo zostalo odrzucone ( eks domagala sie alimentow z data wsteczna tj od 01.06.2010r a zabezpieczenie zostalo mi zasadzone na pierwszej rozprawie)

Od 01 01. 2011 mialem zasdzone zabezpieczenie na poczet przyszlych alimentow, ktore placilem.

W zwiazku z tym moje pytanie czy zaplacone zabezpieczenie liczy sie do zasadzonych alimentow i obecnie nie musze placic alimentow przez pewien okres bo mam "nadplate' ?

W jakiej kwocie miales to zabezpieczenie tez 500 zl miesiecznie?

Zabezpieczenie musiales placic-a teraz masz alimenty zasadzone to musisz placic-nie masz zadnej nadplaty

emma210 napisał:
Zabezpieczenie musiales placic-a teraz masz alimenty zasadzone to musisz placic-nie masz zadnej nadplaty

Tylko zabezpieczenie jest na poczet przyszlych alimentow...a alimenty mam zasadzone od 31.09.2012
przewaznie poczatkowa data zasadzonych alimentow jest poczatkowa data zabezpieczenia...roznice alimentow i zbezpieczenia jest wowczas wyrownywana.
Logicznie, mam nadplate.
Moze znasz jakas wykladnie prawna , ktora interpretuja ta sytuacje.

A za co Twoje dziecko mialo zyc przez te wszystkie miesiace jak toczyla sie sprawa?-pomysl logicznie.
Dlatego Sąd wydal wczesniej takie zabezpieczenie i zadnej nadplaty nie masz

Mylisz sie-zabezpieczenie nie jest na poczet przyszlych alimentów.Zabezpieczenie jest przyznawane gdy toczy sie sprawa i je trzeba placic.

ossey napisał:
Tylko zabezpieczenie jest na poczet przyszlych alimentow...a alimenty mam zasadzone od 31.09.2012
przewaznie poczatkowa data zasadzonych alimentow jest poczatkowa data zabezpieczenia...roznice alimentow i zbezpieczenia jest wowczas wyrownywana.
Logicznie, mam nadplate.
Moze znasz jakas wykladnie prawna , ktora interpretuja ta sytuacje.

Zabezpieczenie nie jest "na poczet", tylko na czas trwania rozprawy- do wydania orzeczenia.
Alimenty, które ustali sąd płacisz od daty orzeczenia, zabezpieczenie od czasu jego przyznania. Te dwie kwestie nie łączą się w jedną całość i nie ma tutaj zjawiska nadpłaty.
Pomyśl logicznie- za co dziecko miało jeść...?

k.b.m napisał:
Zabezpieczenie nie jest "na poczet", tylko na czas trwania rozprawy- do wydania orzeczenia.
Alimenty, które ustali sąd płacisz od daty orzeczenia, zabezpieczenie od czasu jego przyznania. Te dwie kwestie nie łączą się w jedną całość i nie ma tutaj zjawiska nadpłaty.
Pomyśl logicznie- za co dziecko miało jeść...?

Nie dziecko tylko eks malzonka. Dzieci dorosle i swietnie sobie radza.
Eks "boli kregoslup" nawet byla w sanatorium i ma przepisane cwiczenia rehabilitacyjne i po roku od rozwodu przypomniala sobie o mnie ze i ode mnie moze kase pociagnac...

Powrót