Jak to wygląda- sp. z o.o

• Autor wątku Autor wątku izuniaem
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
izuniaem

izuniaem

Stały bywalec
Odpowiedzi
653
Mam pytania tego typu- w kwietniu 2008 mój znajomy kupił sp. z o.o., podpisał umowę kupna-sprzedaży u notariusza i został jedynym właścicielem, zapłacił podatek lecz potem mu się trochę sprawy pogmatwały i nic nie robił z tą spółką, księgowa składała odpowiednie dok. do US. W tej chwili znalazł kupca i chcieli byśmy wiedzieć jak zgodnie z prawem wygląda sprawa sprzedaży spółki czy trzeba jeszcze dopełnić spraw u notariusza bo podobno mimo, że znajomy jest właścicielem to nie jest władnym do rozporządzania udziałami sp. i potem zgłosić do KRS czy nie można tak jak jest na dzień dzisiejszy sprzedać nowemu właścicielowi a on dopełni już formalności w nowym składzie spółki, interesuje nas to pn. koszty nie są małe a nowe właściciel i tak zaraz będzie wszystko zmieniał. Czekam na pomoc i z góry dziękuję.

Szczatkowa interpunkcja utrudnia zrozumienie problemu :) Ogolnie mowiac - jeśli znajomy jest jedynym udzialowcem to z reguly (bo w waszej spolce zbywanie udzialow moze byc ograniczone umowa spolki) - ma prawo rozporzadzac swoimi udzialami. Niech sie spyta tego notariusza albo przeczyta dokladnie umowe spolki zeby zweryfikowac zasadnosc tej tezy o zakazie zbywania udzialow.

Wiem, że moje inf. są szczątkowe, chodzi o to, że mój znajomy odkupił tą sp., byli u notariusza który potwierdził, że te i te osoby sprzedają spółkę mojemu znajomemu. Od tej pory nic nie robił, nawet nie zgłosił do KRS że jest właścicielem tej spółki. Czy może ją sprzedać?

Jesli problem polega na tym, ze sprzedaz udzialow nie zostala zgloszona do KRS i nadal figuruje tam poprzedni udzialowiec to po prostu naprawcie zaniedbanie i dokonajcie zgloszenia.

Właśnie o to mi chodzi tzn. że jednak mój znajomy musi zrobić to zgłoszenie przed sprzedażą ?

Teoretycznie wpis ma charakter tylko potwierdzajacy stan prawny, wiec kolega jest udzialowcem pomimo braku wpisu i moze udzialem rozporzadzac.

Jesli kolega jest tez w zarzadzie (zapewne tak jest) to ma jednak obowiazek aktualizowac te informacje.
Kto, będąc członkiem zarządu spółki handlowej, wbrew obowiązkowi dopuszcza do tego, że zarząd: 1) nie składa sądowi rejestrowemu listy wspólników, 2) nie prowadzi księgi udziałów zgodnie z przepisami art. 188 § 1 albo nie prowadzi księgi akcyjnej zgodnie z przepisami art. 341 § 1,
- podlega grzywnie do 20 000 złotych.

Powrót