jak to wygląda z tymi alimentami ?

• Autor wątku Autor wątku menna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

menna

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mam wyrok z sądu odnośnie alimentów ale nie otrzymuje ich ponadto jestem z ojcem naszego dziecka.. Podałam go o alimenty bo kilka razy się rozstaliśmy i nie raczył nawet zakupów zrobić dla Córki.. Pogodzilismy się ale mimo to chciałam mieć pewność że sytuacja sir nie powtórzy.. Ja nie zadam tych alimentów co miesiąc ( ogóle) bo powiedzmy że Nas utrzymuje. Ostatnio znowu dał pieniądze na zakupy ale się poklocilismy i je zabrał więc chciałabym mieć tzw asa w rękawie i mieć nakaz zapłaty od komornika czy opieki nie wiem jak to wygląda ale nie chciałabym żeby rósł jemu dług w razie nie płacenia.. Chodzi mi o to że..jak zrobić i co zrobić żebym w razie powtornej sytuacji z zabieraniem pieniędzy mogła tylko zanieść odpowiednie pismo czy coś i nie musiała czekać miesiącami tylko żebym wcześniej była jakby przygotowana do tego... ???

Sąd musi wydać wyrok nakazujący płacenie alimentów. Pani nie musi tych alimentów egzekwować w razie niepłacenia.

menna napisał:
Mam wyrok z sądu odnośnie alimentów

jeśli ma pani wyrok to może pani założyć sprawę u komornika. jeśli nie będzie pani chciała jej kontynuować może ją pani umorzyć, jednak jej koszty poniesie ojciec dziecka.

Albo się z kimś dogadujesz i utrzymujecie dziecko razem, albo nie i płaci alimenty. Alimenty to nie kieszonkowe, które możesz sobie od czasu do czasu zażyczyć od człowieka, który ciebie czasem utrzymuje, a czasem nie. Taka sytuacja przedstawiona przez ciebie nie jest ani normalna, ani zdrowa dla dziecka, a uruchamianie całej maszyny komorniczej, żeby ściągnąć ratę od czasu do czasu jest nieodpowiedzialne i naraża dłużnika alimentacyjnego na wysokie koszty. Już nie mówiąc o tym, że to państwo sponsoruje twoje postępowanie.

Teraz się sprzeczacie w domu, a za moment będziecie się ciągać po sądach i rozliczać kto kiedy zrobił zakupy i czy rata alimentacyjna się należała, czy nie. Zastanów się, czy chcesz iść tą drogą.

Powrót