JAK TO Z TYM URLOPEM JEST?!

• Autor wątku Autor wątku BeataB
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BeataB

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam,
interesuje mnie jak powinno sie prawidłowo rozpisać urlop wypoczynkowy.
Pracuje od poniedziałku do piątku. Część osób twierdzi, ze urlop wypoczynkowy (min 14 dni) powinien trwac 10 dni roboczych + dwa weekendy, ktore sie zaliczaja do urlopu.
Czyli tak:
1. zaczynam urlop 5 marca 2007 roku to powinnam go zakonczyc 16 marca i do pracy wrocic 19 marca (czesc osobo rozpisuje tak urlop)
Druga wersja
2. zaczynam urlop 5 marca 2007 roku i kończe go 19 marca a wiec do pracy wracam 20 marca
W Kodeksie Pracy jest ze 14 dni kalendarzowych, no i jak to jest prawidlowo :what:

Dziekuje za odpowiedz
Pozdrawiam!

Urlop rozpisać od 5 od 16.03.2007, do pracy przyjść 19.03.2007. Będzie to 10 dni roboczych i 14 dni kalendarzowych - wliczamy 10, 11, 17, 18.

No i tu pojawia sie problem bo podobno zeby zaliczyc ten ostatni weekend do urlopu to koncowka urlopu powinna przypadac na 19 ;/ sama juz nie wiem ;/

bzdura liczy sie liczba dni wolnych czyli urlopowych i weekendow. Mam na to opinie PIP.

Litości :help:
Czy to naprawdę jest takie skomplikowane i trudne do zrozumienia, że urlopu wypoczynkowego udziela się w dni, które dla danego pracownika są dniami pracy (roboczymi)?
Czy naprawdę tak trudni jest odróżnić dzień roboczy od kalendarzowego?
Jeśli ustawa mówi, że jedna część urlopu wypoczynkowego powinna liczyć 14 dni kalendarzowych, to co tu komentować? Trzeba tylko policzyć - trochę matematyki i logiki. :)

Pomoc w zrozumieniu :-) : http://www.blinfo.pl/books/samples/ans2.pdf

jednak nie dla wszystkich, u mnie w pracy kazdy interpretuje to inaczej, wiec chcialam sie upewnic jak to jest, tylko tyle :beer: Po co te nerwy. Pozdrawiam

Zanim się zada pytanie wypadałoby sprawdzić czy nie było już odpowiedzi w podobnym temacie. Urlopy omawiane były wielokrotnie.

Powrót