jak to zrobić??(darowizna)

• Autor wątku Autor wątku moniusia35
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

moniusia35

Użytkownik
Odpowiedzi
40
mamy z mężem problem,krótko przestawię naszą sytuację:
mieszkamy w domu który wykupiła moja teściowa(teść już nie żyje a pieniądze na wykup pochodziły z naszej kieszeni,i nie jest to nigdzie zaznaczone),zamieszkujemy razem z nią i 3 naszych dzieci.dom wymaga remontu ;w miarę naszych możliwości staramy się to robić jak tylko możemy. mąż ma jeszcze 3 rodzeństwa,i jak się okazuje jedno z nich ma poważne problemy finansowe(nie spłacają kredytów i grozi im wyrzucenie z lokalu ,który podobno mieli możliwość wykupienia,ale tego nie zrobili).teściowa dowiadując się o ty chce zrobić darowiznę na męża.
moje pytanie jest następujące: czy po przekazaniu darowizny na mojego męża jego zadłużona siostra ma prawo jakieś do tego domu??? boimy się tego ,że gdy zostanie jemu darowany dom i będziemy chcieli wziąć jakiś kredyt pod jego remont ,żeby nie było potem takie sytuacji że zostaniemy z kredytem do spłacenia i może z jakąś sumą pieniędzy do oddania siostrzyczce??

Jezeli matka przekaze mezowi dom w drodze darowizny, po smierci matki rodzenstwo meza bedzie moglo sie od niego domagac zachowku - pieniedzy, nie beda mogli sie domagac wydania domu.
Aby tego uniknac mozna zawrzec umowe dozywocia - matka przekazuje mezowi wlasnosc domu, a maz zobowiazuje sie ja utrzymywac do konca jej dni. Jak dotad sady nie traktuja takiej umowy jak darowizny i nie zaliczaja wartosci nieruchomosci do obliczenia zachowku.

to co to znaczy??
może być ta darowizna?? czy jakiś przepis??
proszę mi to dokładniej wytłumaczyć??

Powrót