Jak to zrobić, żeby było legalnie ?

• Autor wątku Autor wątku a_rtur7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

a_rtur7

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam. Chcę otworzyć serwis internetowy z nutami. Jak to zrobić, żeby zaiks itp. się nie przyczepiły ? Oraz żeby było to legalne ?

Bo chodzi mi to serwis, z którego będzie można pobierać nuty ( nie chodzi mi o mp3, tylko normalne kartki z zapisem nutowym dla muzyków typu Zagraj to sam. )

Czy jeżeli pliki do nut nie będą bezpośrednio na serwerze strony, tyko np. na rapidshare a na stronie linki do tego, to to będzie legalne ?

Albo forum, w którym użytkownicy podawaliby linki do innych serwisów do ściągnięcia ?

Ostatnia edycja:
a_rtur7 napisał:
Witam. Chcę otworzyć serwis internetowy z nutami. Jak to zrobić, żeby zaiks itp. się nie przyczepiły ? Oraz żeby było to legalne ?
jak nie chcesz z ZAiKS-em, to pozostają umowy bezpośrednio z autorami lub osobami posiadającymi majątkowe prawa autorskie do tych utworów... szczerze powiedziawszy, mało realne z różnych przyczyn Pozostaje więc wykorzystywanie utworów, które nie są już chronione prawami autorskimi - 70 lat od śmierci autora lub pierwszego rozpowszechnienia utworu, jeśli autor pozostał nieznany...
Czy jeżeli pliki do nut nie będą bezpośrednio na serwerze strony, tyko np. na rapidshare a na stronie linki do tego, to to będzie legalne ?
nie ma jednoznacznej odpowiedzi co do takiego linkowania, czy jest ono rozpowszechnianiem utworów (Art.50. upaipp) czyli czy narusza ono bądź nie, prawa autorskie. W mojej ocenie jest to rozpowszechnianie. Ale poszukaj w archiwum - opcja 'Szukaj' - było już o tym wielokrotnie.
Albo forum, w którym użytkownicy podawaliby linki do innych serwisów do ściągnięcia
a, wtedy to oczywiście odpowiadają za rozpowszechnianie tylko użytkownicy forum, ale do czasu...:D

Powrót