Jak to zrobic?

• Autor wątku Autor wątku Kalina641
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kalina641

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
W jaki sposób mogę sie uwolnic od obowiązku alimentacyjnego w stosunku do mojego ojca? prosze o przeczytanie mojego tematu w innym dziale i o pomoc, moze jakas radę. z góry dziekuje

Wszystko zależy od sytuacji w jakiej znajduje się Twój ojciec, czy pracuje czy jest bezrobotny, wymaga stałej opieki itp. Kiedyś obił mi się o uszy argument niegodności rodzica względem dziecka tzn. czy Twój ojciec mieszkał z Tobą, czy Cie wychowywał czy po prostu znalazł się po latach... Oczywiście jak znam życie muszą być na to dokumenty....:what:

Ojciec mieszkał ze mna dopóki mama się nie rozwiodła, ale nigdy nie pracował, nigdy nie miał żadnej pracy a w zwiazku z tym nie utrzymywał mnie. Tylk mama pracowała przez całe lata a on nawet nie miał chęci isc do pracy chociaz ma jakies tam wykształcenia.. Kiedy mama postanowiła złozyc pozew to ten sie rozpił i nagle okazało sie ze jest niezdolny do pracy;/ i do tej pory (chociaz ma juz 43lata) nie miał nie ma i pewnie nie bedzie mial pracy bo mu sie poprostu nie chce:/ a mops zamiast postarac sie o jakas prace dla niego to go wysłali do dpsu;/ wiec co mi radzisz? wybrac sie do prawnika czy raczej zostawic sprawe wlasnemu biegowi? przepraszam za taki monotonny styl pisania ale jak tylkopomysle o tej calej sytuacji to strasznie sie denerwuje:/
aa i ojciec nie wymaga opieki ma dwie rece dwie nogi i zaledwie 40lat na karku wiec wydaje mi sie ze jest w pelni zdolny do pracy

Jeśli ze strony Twojego ojca alimenty to czcze grożby to może poczekać , ale jeżeli jest to sprawa w sądzie to może lepiej udać się po poradę. A propos -sąd weżmie tez po uwagę Twoją sytuację materialną -jeśli studiujesz to również ma znaczenie. Ja zrobiłabym tak- poświęciłabym kasę i poszła do prawnika, opowiedz jak sprawa wygląda.
W przypadku sprawy rozwodowej moich znajomych (sędzią była kobieta), moja znajoma walczyła o alimenty, była w podobnej sytuacji jak Twój ojciec i nie dostała ani grosza...Wywalczyła alimenty wyłącznie dla dziecka...

Matka mojego chłopaka wytoczyła sprawę o alimenty jemu i jednemu z jego braci. w tym czasie przysługiwała jej renta socjalna w wysokości 550zł. choc synowie byli w lepszej sytuacji materialnej sprawę wygrali. nie bez znaczenia był fakt,że głównym zywicielem rodziny przez większość zycia synów był ich ojciec,a po jego smierci najmłodszy z chłopców otrzymywał rente rodzinną w wysokości dwukrotnie przekraczającej dochodzy matki,czyli automatycznie w wiekszym stopniu to on ją utrzymywał. Dla sadu ważnym był też fakt,że matka nie utrzymuje kontaktu z dziećmi (nie znała nawet adresu najstarszego syna,dlatego pozwala o alimenty tylko dwóch). jeżeli więc Twój ojciec jest w pełni zdolnym do pracy,zdrowym mężczyzna to nie wierzę,że ma jakiekolwiek szanse wygrania tej sprawy. pozdrawiam.

Powrót