Jak to zrobić?

• Autor wątku Autor wątku PatrycjaHotala
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PatrycjaHotala

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Dobry wieczór, w 2018r w styczniu moja mama przelała mi 40 tysięcy przelewem, pieniądze miałam włożyć na giełdę i zainwestować. W tytule wpisała jedynie "pożyczka".

Z inwestycji co prawda nic nie wyszło, bo były tylko straty, ale ślad na koncie został. Teraz chciałam oddać to co zostało, czyli to co zostało, jakieś 32 tysiące z powrotem matce.

I teraz pytanie, czy jeżeli zwrócę te pieniądze matce jest możliwość, że US się przyczepi? Bo nie wiem jak to jest z przelewami rodzinnymi, ale ostatnio czytałam, że nawet takie transakcje trzeba zgłaszać. Tak samo po ilu takie transakcje się przedawniają? Bo jakby nie patrzeć już minęło trochę lat.

parasoll.ka napisał:
Czy pożyczka była zgłaszana do US aby mogła korzystać ze zwolnienia z PCC?

No wlasnie nie byla, nawet nie wiedzialam, ze jak rodzina sobie cos pozycza to trzeba placic od tego jakis podatek.

Czy ktos jest w stanie odpowiedziec na moje pytanie?

jak rodzina sobie cos pozycza to trzeba placic od tego jakis podatek.
Nie trzeba. Ale by skorzystać ze zwolnienia to należy zgłosić pożyczkę w US. Nie zgłosisz, to podatek, jest należny. Chcesz wyjść na czysto, to składasz czynny żal i jednocześnie płacisz należny podatek + odsetki za zwłokę. Żadnych konsekwencji nie będzie.

Powrót