Jak ubiegać się o zwrot pożyczki bez umowy.

• Autor wątku Autor wątku Czarna_s
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Czarna_s

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Pożyczylam 505 zł koledze, przelałam mu na konto z tytułem pożyczka na…
W mailach potwierdza, że pożyczyłam mu pieniądze i pisze o spłacie, o oddaniu pieniędzy w danym terminie – jednak ostatecznie nie oddaje.
Pisze do niego maile, sms, telefonów nie odbiera. Po ponad roku czasu mam tego dość. Chcę inaczej załatwić tą sprawę, tylko jak. Poproszę o podpowiedzi jak mam się do tego zabrac co zrobić, co napisać, gdzie to zglosic.

Syphar - dziękuję za odpowiedź, patrząc na wzory formularzy nie widzę właściwego dla mojej sprawy.
piszesz "Z nakazem zapłaty po klauzulę i do komornika" - o jakiej klauzuli mowisz? Przykro mi ale masz do czynienia z totalnym laikiem jeśli chodzi o prawo. Z góry dziekuję za odpowiedź i poświęcony mi czas.

No pozew, formularz "P".

o jakiej klauzuli mowisz?
Jak jesteś kompletnym laikiem, to nie uprzedzajmy faktów. Samo jej uzyskanie to czysta formalność, a nie ma co sobie tym zaprzątać głowy, dopóki nie ma nakazu zapłaty, względnie - wyroku.

Wypełniony formularz gdzie mam wysłać? ewentualnie czy mam osobiście złożyć to w sądzie?
jakie są koszty?

Do sądu właściwego miejscowo dla miejsca zamieszkania dłużnika, 2 egzemplarze pozwu i wszystkich załączników (odpisy) + jeden taki komplet zostawić dla siebie. W postępowaniu upominawczym (pamiętaj wnioskować o to w pozwie) opłata wyniesie 30 złotych, chyba, że znowu coś zmieniali.

Ok. Mam już pismo z sądu "nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym". termin uregulowania płatnosci wyznaczonej przez sąd już upłynął. Nie otrzymałam także żadnego pisma odwołującego od nakazu zapłaty.
Co teraz mam robic. Zgłosić się do komornika w sprawie ściągnięcia długu?

Obojętnie jaki komornik? Czy ja będę musiała zapłacić komornikowi?
Jaka jest skuteczność ściągania takich długów?

Czarna_s napisał:
Co teraz mam robic.
złożyć wniosek o nadanie klauzuli wykonalności do tego nakazu, jak klauzula zostanie nadana idziesz do komornika z oryginałem i składasz wniosek o wszczęcie egzekucji wobec dłużnika,
Czarna_s napisał:
Czy ja będę musiała zapłacić komornikowi?
tak, opłata będzie zwrócona jeżeli egzekucja będzie skuteczna,
Czarna_s napisał:
Jaka jest skuteczność ściągania takich długów?
to wie tylko komornik lub wróżka,

Powrót