Jak uchronić ruchomości nienależące do dłużnika?

• Autor wątku Autor wątku Inteliono
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Inteliono

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam

Mieszkam z rodzicami którzy od lat mają na głowie komornika. Mieszkanie jest wynajmowane, lecz pozostaje kwestia wszelkich ruchomości. Jako że to nie ja mam długi, chciałbym uchronić swoje rzeczy przed ich zajęciem.

Aktualnie jestem na etapie zakupu nowych mebli do swojego pokoju, jak i wszelkiego sprzętu RTV. Chciałbym zapytać, jak uchronić te rzeczy przed komornikiem??

- czy faktury detaliczne na których widnieje jedynie moje imię i nazwisko (bez nr pesel) są wystarczające by całkowicie urchonić te rzeczy przed nie swoją egzekucją?
- czy istnieją inne metody chronienia swoich rzeczy przed nie swoją egzekucją, jakieś oświadczenie notarialne czy coś, cokolwiek?

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Inteliono napisał:
czy faktury detaliczne na których widnieje jedynie moje imię i nazwisko (bez nr pesel) są wystarczające by całkowicie urchonić te rzeczy przed nie swoją egzekucją?

mogą wystarczyć,

Dziękuje za odpowiedź.
Z tego co zdążyłem się zorientować, komornik i tak może zająć daną rzecz nawet nie należącą do dłużnika, ponieważ komornik tego nie bada, a interesuje go jedynie fakt czy dłużnik ową rzeczą włada.

Wiem również, że w przypadku gdy komornik zajmuje rzecz osób trzecich (w tym przypadku moją, nienależącą do dłuznika) , przysługuje mi powództwo z art 841 kpc. Chciałbym natomiast spytać, jak wygląda przychylność sądu w takich sprawach? Czy napisanie pozwu i wskazanie dowodu zakupu w zupełności wystarczy aby sąd orzekł na moją korzyść? Czy może jest z tym trochę więcej ambarasu??

Oprócz tego, chciałbym zapytać czy istnieją inne możliwości ochrony ruchomości nienależących do dłuznika po za wspominanymi fakturami detalicznymi ?? Z góry zaznacze, że na raty nic nie moge wziąć (brak 3 miesięcy zatrudnienia i wskazania dochodów) , a działalności gospodarczej nie prowadze.

Inteliono napisał:
Wiem również, że w przypadku gdy komornik zajmuje rzecz osób trzecich (w tym przypadku moją, nienależącą do dłuznika) , przysługuje mi powództwo z art 841 kpc. Chciałbym natomiast spytać, jak wygląda przychylność sądu w takich sprawach? Czy napisanie pozwu i wskazanie dowodu zakupu w zupełności wystarczy aby sąd orzekł na moją korzyść?

wystarczy przedstawić dokument (np. fakturę zakupową)

robinson21 napisał:
wystarczy przedstawić dokument (np. fakturę zakupową)

Źle sformułowałem pytanie.
Wiem że wystarczy, lecz jak takie sprawy wyglądają? Czy sądy "z automatu" ,po stwierdzeniu wiarygodności dowodu zakupu, przychylają się do takich pozwów, czy mogą prosić o inne dane, dowody? Jak to wygląda w praktyce?

Oraz ponawiam pytanie odnośnie innych metod uchronienia ruchomości nienależących do dłuznika po za tymi wskazanymi wyżej.

Powrót