jak uchronić się przed dlogami rodzicow

• Autor wątku Autor wątku krucha97
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krucha97

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, mam pytanie co muszę zrobić żeby nie przeszły na mnie dlogi za mieszkanie, w marcu kończę 18 lat.

Raczej za życia nikt Ci długów nie przepisze, więc myślę, że w przyszłości będziesz musiał napisać odrzucenie spadku :)

krucha97 napisał:
żeby nie przeszły na mnie dlogi za mieszkanie, w marcu kończę 18 lat.
Jeśli to mieszkanie komunalne, to tylko wyprowadzenie się z mieszkania Cię przed tymi przyszłymi długami mieszkaniowymi uchroni (będziesz jednak odpowiedzialny tylko za zadłużenie, które powstanie po ukończeniu przez Ciebie 18 lat, nie wcześniej).
Jeśli to mieszkanie spółdzielcze, to nie będziesz odpowiedzialny za te długi, jeśli wciąż się uczysz i pozostajesz na utrzymaniu rodziców.
PS. Brzesia raczej nie wie, o czym pisze. Sieje tylko zamieszanie.

A jeżeli przed 18 się wymelduuje? To da mi to coś?

Istotne jest faktyczne zamieszkiwanie. Meldunek tylko je potwierdza.

uzasadnienie napisał:
PS. Brzesia raczej nie wie, o czym pisze. Sieje tylko zamieszanie.
Częściowo pisze dobrze. Jej chodzi o długi spadkowe. A własnego długu - jeśli to mieszkanie komunalne - mozna uniknąć tylko się wyprowadzając

marian.pazdzioch napisał:
Częściowo pisze dobrze.
Tak, ale przecież nie odpowiada na pytanie, ale wykracza poza nie. W ten sposób sieje tylko zamieszanie. Może i chce dobrze, ale dobrymi chęciami piekło...

Jak mam się wyprowadzić jeżeli się uczę :/

Na razie to nawet nie odpowiedziałeś na pytanie, czy to mieszkanie komunalne, czy spółdzielcze!

Nagolasa napisał:
przyjmij z dobrodziejstwem inwentarza
Nie pisz bzdur! Tu przeciez nie o spadek chodzi, a o ewentualną odpowiedzialność solidarną.

Powrót