Jak uchronić się przed kradzieżą tożsamości?

• Autor wątku Autor wątku PanPawelek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PanPawelek

Użytkownik
Odpowiedzi
56
Witam, mam takie nietypowe pytanie. Jak uchronić się przed kradzieżą tożsamości? Mój brat jest do mnie bardzo podobny (tylko nieco grubszy.) I sytuacja wygląda tak, że już od jakiegoś dłuższego czasu wiem, że zadłuza siebie jak tylko może. Wiem na pewno, że ma kredyt na 50 tysięcy, ale podejrzewam, że jest tego duzo wiecej. Ostatnio na wspolnej rodzinnej poczcie zauwazylem tak samo, ze przychodza same emaile od jakiś pożyczkodawców gdzie padają kwoty kilkaset tysiecy, wszelkie dofinansowania itp - nie bez powodu przychodza tylko takiej kategorii emaile.

Wiem tak samo, ze ojciec pomaga mu generowac falszywy obrot, czyli de facto jest bezrobotny a ojciec, ktory ma firme 'sztucznie' generuje mu przychody, zeby pewnie dostawal jak najlepsze oferty kredytowe. W skrocie jestem przeciwienstwem brata, mam sporo oszczednosci, zero kredytow - wiec z ojcem beda mieli dwie korzysci w jednym. Prawdopodobnie tez jest w posiadaniu zdjec mojego dowodu osobistego + posiadaniu odciskow palcow. Oczywiscie moge zrobic nowy dowod, ale czy to wystarczy? Przeciez teoretycznie brat moze zrobic to samo? Co moge zrobic, zeby zabezpieczyc sie przed takimi okolicznosciami?

Ostatnia edycja:
Aktywuj sobie Alert BIK i nie będziesz miał problemu bo będziesz zawsze otrzymywał alerty o wszelkich nawet próbach/zapytaniach co do kredytu na twoją osobę.

Regipl napisał:
Aktywuj sobie Alert BIK i nie będziesz miał problemu bo będziesz zawsze otrzymywał alerty o wszelkich nawet próbach/zapytaniach co do kredytu na twoją osobę.
Mam ustawione alerty BIK, ale chyba kompletnie nie przeczytałeś mojego tematu ze zrozumieniem. Moją obawą nie jest obecnie strach przed kredytem na mnie (chociaż to też jest możliwe, dlatego też między innymi założyłem sobie raporty BIK.) Teraz pierwszą obawą jest to, że mój brat po prostu będzie chciał przejąć moją tożsamość. Nie wiem, czy mi się coś stanie - chociaż wątpię, że posuną się do tak drastycznych posunięć. Najbardziej realne jest, że zrobią to w 'białych rękawiczkach'. Czyli po prostu moja tożsamość zostanie przejęta przez brata, wyrobi sobie dowód na swoje dane itp, czy to jest realne? A mnie z ojcem wrobią, że to ja jestem nim i wszystkie kredyty, długi przejdą na mnie. A oni będą mieli pieniądze z pożyczek + brat czystą kartę i moje oszczędności z banków.

Więc pytanie jak się zabezpieczyć przed taką potencjalną sytuacją póki jeszcze nie jest za póżno?

Ostatnia edycja:
Złóż zawiadomienie na policji o podejrzeniu popełnienia przestępstwa. Sprawdza czy masz się czym martwić.

Nie masz jak sie zabezpieczyć ale tylko na tej podstawie, że brat jest do ciebie podobny nikt mu dowodu nie wyrobi.
Możesz jedynie monitorować sytuację. Zainstaluj mObywatel i sprawdzaj czy dane z dowodu się zmieniają (numer, ważność).

Trubadur86 napisał:
Złóż zawiadomienie na policji o podejrzeniu popełnienia przestępstwa. Sprawdza czy masz się czym martwić.

Tylko, że podejrzenie popełnionego przestępstwa w związku z czym? Skoro kradzież tożsamości to raczej coś co może mieć miejsce w przyszłości, a nie teraz. Chyba nie ma sensu cokolwiek zgłaszać skoro póki co nie mam czarno na białym dowodu, że chcą to zrobić jedynie twarde przesłanki, ale chyba to nie wystarczy, prawda? Co masz tak samo na myśli, że sprawdzą czy się mam martwić? Póki co wiem, że dowodu mam aktywny, normalnie działa.

Regipl napisał:
Nie masz jak sie zabezpieczyć ale tylko na tej podstawie, że brat jest do ciebie podobny nikt mu dowodu nie wyrobi.
Możesz jedynie monitorować sytuację. Zainstaluj mObywatel i sprawdzaj czy dane z dowodu się zmieniają (numer, ważność).

Dlaczego uwazasz, ze nie bedzie mogl wyrobic? Zglosi np. Zaginiecie, albo zmiane da swoje nowe zdjecie i co? Więc jak sie zabezpieczyć? Przecież to absurd, że nie da się jakoś skutecznie zabezpieczyć. Nie wiem, powiadomienie o wniosku o zmianę dowodu? Czy coś w ten deseń, żebym mógł od razu działać.

Ostatnia edycja:
Powrót