Jak uchronić się przed pominięciem w spadku

• Autor wątku Autor wątku przemek015
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

przemek015

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień Dobry,
Proszę o poradę w następującej sytuacji.
Moja babcia od strony ojca ze względu na swój stan zdrowia została Sądownie umieszczona w domu opieki. Jest z nią utrudniony a nawet momentami niemożliwy kontakt ponieważ nie rozpoznaje ludzi itp.
Po babci jest mieszkanie i w bezpośredniej linii spadkowej babcia miała dwóch synów a na jednego z nich przepisała nawet mieszkanie lecz niestety obaj jej synowie obecnie już nie żyją.
Obecnie jedyną rodziną babci jestem ja i moja siostra wujeczna ( córka wujka na którego było przepisane mieszkanie ale niestety zmarł). Siostra na stałe przybywa za granicą. Nie mam z siostrą żadnego kontaktu od czasu jej wyjazdu czyli ponad 15 lat.
Doszły mnie słuchy że siostra chce zostać prawnym opiekunem babci i sprzedać jej mieszkanie bez mojego udziału. W OPSie który prowadził sprawę o umieszczeniu w domu opieki podała się jako jedyna spadkobierczyni ( wnuczka)
Dowiedziałem się że siostra planuje przez pośrednika sprzedać mieszkanie a mnie pominąć i uciec z pieniędzmi do swojego stałego miejsca pobytu.
Jakie kroki powinienem poczynić aby nie dopuścić do pominięcia mnie w sprawach spadkowych?
Chciałbym się jakoś przed tym zabezpieczyć oraz zostać również opiekunem prawnym ze względu na to że jestem na miejscu.
Jestem totalnym laikiem w sprawach spadkowych więc proszę Was Szanowni o poradę jak krok po kroku się za to zabrać?

Pozdrawiam

Z opisu wynika, ze babcia nie jest wlascicielem mieszkania. Jest nim wnuczka babci. Ty nie masz zadnych praw do mieszkania.

Może nie dokładnie to opisałem.
Babcia w testamencie zapisała mieszkanie wujkowi ale wujek nie dożył otwarcia testamentu więc doczytałem nie może dziedziczyć.

Babcia przepisała mieszkanie osobie która już nie żyje. Tak w jest w testamencie ale wujek już nie żyje czyli chyba nie może odziedziczyć mieszkania.
Dobrze rozumuje ?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ustal na poczatek fakty: kto jest wpisany w ksiedze wieczystej mieszkania ?
Testament mozna napisac kolejny, i kolejny itd ...

Babcia obecnie jest w takim stanie intelektualnym że sądownie została umieszczona w domu opieki ponieważ nie jest wstanie podejmować samodzielnie decyzji.
W takim stanie raczej chyba testamentu nie można napisać. Poprawcie mnie jeśli się mylę.
Sprawdzałem i w KW babcia dalej jest jedynym właścicielem mieszkania.

Twoja siostra wujeczna, nawet jeśli będzie opiekunem prawnym, to nie będzie mogła samodzielnie sprzedać mieszkania, bo jest to czynność wykraczająca poza zwykły zarząd i jest do tego potrzebna zgoda sądu.

Za dom opieki trzeba płacić i być może jest tak, że babci przychody nie wystarczają na pokrycie tych opłat i trzeba sprzedać mieszkanie, by te opłaty mieć z czego ponosić.

EDIT: złóż wniosek do sądu o opiekę prawną nad babcią, jeśli siostra już to zrobiła, to sąd raczej połączy sprawy i rozstrzygnie, kto nim zostanie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
212121gość napisał:
Twoja siostra wujeczna, nawet jeśli będzie opiekunem prawnym, to nie będzie mogła samodzielnie sprzedać mieszkania, bo jest to czynność wykraczająca poza zwykły zarząd i jest do tego potrzebna zgoda sądu.

Za dom opieki trzeba płacić i być może jest tak, że babci przychody nie wystarczają na pokrycie tych opłat i trzeba sprzedać mieszkanie, by te opłaty mieć z czego ponosić.

EDIT: złóż wniosek do sądu o opiekę prawną nad babcią, jeśli siostra już to zrobiła, to sąd raczej połączy sprawy i rozstrzygnie, kto nim zostanie.

Zgadza się ale siostra nie podaje nigdzie mojego istnienia lecz siebie jako jedyną wnuczkę.
Skoro Sąd nie będzie wiedział o moim istnieniu to ja nie będę powiadamiany o jakichkolwiek ruchach w sprawie i dlatego chciałbym się przed tym ustrzec.
Dlatego proszę o poradę jakie ruchy powinienem wykonać aby zabezpieczyć się na taka ewentualność?

przemek015 napisał:
Doszły mnie słuchy że siostra chce zostać prawnym opiekunem babci i sprzedać jej mieszkanie bez mojego udziału.

przemek015 napisał:
Dlatego proszę o poradę jakie ruchy powinienem wykonać aby zabezpieczyć się na taka ewentualność?

212121gość napisał:
złóż wniosek do sądu o opiekę prawną nad babcią, jeśli siostra już to zrobiła, to sąd raczej połączy sprawy i rozstrzygnie, kto nim zostanie.

Masz odpowiedź.

Powrót