Jak uczyć się kodeksu karnego na studiach ?

• Autor wątku Autor wątku Dodge2015
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dodge2015

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Jestem studentem zaocznych studiów związanych z bezpieczeństwem i mam taki przedmiot, że muszę przestudiować kodeks krany i nie wiem od czego zacząć. Na zajęciach, gdy tłumaczyli nie byłem obecny, ponieważ pracuje. W jaki sposób mam się go uczyć, abym później mógł rozwiązać zadanie, które dostanę na kolokwium?

Najlepiej czytać przepisy po kolei.
a jak nie zrozumiesz, to zakupić książki do prawa karnego. Jest wiele pozycji.

W pierwszej kolejności zorientuj się czy Twój egzaminator jakiejś pozycji nie preferuje. Plus tak jak napisał poprzednik lektura KK.

Dzięki za odpowiedz. Zastanawiam się, bo studenci prawa mają na początku taki wstęp do prawoznawstwa. Na początku roku i jest to chyba obszerny dosyć dział, który dopiero po przerobieniu pozwala studiować te wszystkie kodeksy.

Z powodzeniem można bez tego. :) KK nie jest napisany językiem niezrozumiałym dla zwyczajnego odbiorcy.

KK jest napisany językiem niezrozumiałym dla zwyczajnego odbiorcy. Żeby rozumieć prawo karne materialne i potrafić stosować ten kodeks w praktyce (zwłaszcza jeżeli chodzi o część ogólną) najlepiej zaopatrzyć się w dobry podręcznik, a najlepiej w komentarz. Choć oczywiście jeżeli uczysz się tylko pod egzamin to być może do rozwiązania najprostszych zagadnień wystarczy znajomość samego KK;)

Witam rozwazam aplikację kuratora sądowego. Czy mają państwo podpowiedzi od czego zacząć naukę?

Powrót