Jak udowodnic dostarczenie paczki?

• Autor wątku Autor wątku xprt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xprt

Użytkownik
Odpowiedzi
59
Witam, klient kupił kilka produktów na firmę (sprzedającym też jest firma) na początku 2021. Przez ponad rok aż do teraz się nie odzywał, a teraz twierdzi, że nie otrzymał paczki. Mam numer paczki, która była wysyłana i moim zdaniem została dostarczona. Niestety przewoźnik nie przechowuje informacji o takich paczkach. Napisali w mailu, że minął rok i nastąpiło przedawnienie. Wszystko było załatwiane online, dlatego nie mam papierowego potwierdzenia wysłania, ani odebrania paczki.

1. W jaki sposób mam teraz udowodnić, ze klient odebrał przesyłkę i czy w ogóle muszę to robić?
2. Czy przewoźnik może nie wydać potwierdzenia, zasłaniając się przedawnieniem?

Jak to rozwiązać?

Ostatnia edycja:
A jaki przewoźnik? Podeślij mi na PW numer przesyłki.

Tak, klient twierdzi, że paczka nie dotarła. Natomiast na statusie u przewoźnika wcześniej było "dostarczone", a teraz już nie można tego sprawdzić. Na śledzeniu jest brak przesyłki o podanym numerze. W oficjalnej odpowiedzi napisali, że paczka była wysyłana (podali datę nadania), ale nic więcej.

Na tej zasadzie, jeśli ktoś po upływie roku powie, że nie dostał paczki to jak mam udowodnić, że była dostarczona? Wysyłam paczki m.in na OLX-ie i chcę sie jakoś zabezpieczyć. Dla mnie to chore, żeby przewoźnik nie przechowywał historii wysyłki, skoro klient może zgłosić reklamację w dłuższym terminie.

Ostatnia edycja:
1. You can ask the customer to provide you with a pickup confirmation from the carrier.
2. If the carrier does not provide a confirmation, you can try to contact them and ask for it. If the carrier does not issue a confirmation, you can ask the customer to provide you with another form of proof that they have picked up the parcel, such as a photo of the parcel with the customer's name and address on it. FMWhatsapp

Tu jest krótka piłka - jeżeli Klient do 12 m-ce po zakupie zgłasza reklamację na podstawie rękojmi, to występuję domniemanie wady - art. 556 " Jeżeli kupującym jest konsument, a wada fizyczna została stwierdzona przed upływem roku od dnia wydania rzeczy sprzedanej, domniemywam,się, że wada lub jej przyczyna istniała w chwili przejścia niebezpieczeństwa na kupującego". wadę udowadnia Sprzedający.

Powyżej 12 m-ce to Klient udowadnia, że wada wystąpiła. Klient twierdzi, że nie doszła paczka? Miał nr przesyłki i niech udowodni to, że paczka nie został odebrana. A jak ma to zrobić? Jego problem.
Jak mawiał poeta - trzeciej drogi nie ma.

Powrót