jak udowodnic ze mieszkanie jest moje

• Autor wątku Autor wątku Jotjot
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jotjot

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Mieszkanie kupilam przed samym wyjazdem z kraju (nie bylam pewna jak dlugo bede za granica)... Po kilku latach zdecydowalam sie przyjac obywatelstwo kraju w ktorym teraz mieszkam- musialam zrzec sie obywatelstwa polskiego i w zwiazku z tym nie moglam miec wlasnosciowego m-nia w Polsce.
Przepisalam m-nie na ojca by on opiekowal sie nim dopoki ja nie wroce (zawsze wiedzialam ze wroce na starosc do kraju!)... Ojciec zmarl, nie zdazyl "przepisac spowrotem na mnie"). Teraz jest sprawa o spadek. jak udowodnic ze mieszkanie jest wlasciwie i zawsze bylo moje????
Jest jakas szansa ????
Dziekuje z gory za odpowiedz.

Domyślam się, że są także inni spadkobiercy.
Sprawa jest trudna. Rozumiem, że ojciec dostał mieszkanie na podstawie aktu darowizny. Czy to mieszkanie jest jedynym majatkiem w masie spadkowej?

Nie, ojciec zostawil jeszcze pieniadze na kontach,
inni spadkobiercy wiedzieli jaka jest sytuacja ale teraz gdy "pachna" niespodziewane pieniadze po ojcu cierpia na zanik pamieci...

Zwykle tak bywa. Niestety, nie widzę możliwości załatwienia sprawy w taki sposób, by mieszkanie wróciło do Pani i jeszcze by były jakieś pieniądze ze spadku. Mieszkanie będzie musiało wejśc do masy spadkowej. Ni widzę możliwości unieważnienia umowy darowizny.

Dziękuję za odpowiedź, natalie-s1959
tzn. nie mam się co łudzic...mieszkanie jest stracone

Powrót