Jak umieścić rodzica w DPS bez jego zgody?

• Autor wątku Autor wątku Kerimus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Kerimus

Kerimus

Moderator w spoczynku
Odpowiedzi
10 481
Witam!
Generalnie wiem jakie procedury trzeba przejść żeby tego dokonać ale chodzi mi konkretnie o sytuację kiedy trzeba tego dokonać bez zgody osoby zainteresowanej.
W MOPS twierdzą, że trzeba z tym zwrócić się prosto do sądu (nawet bez ubezwłasnowolnienia) ale z lektury w internecie wynika że trzeba być przedstawicielem ustawowym żeby tego tak dokonać.
W moim rozumowaniu, żeby zostać przedstawicielem ustawowym mojego rodzica muszę go ubezwłasnowolnić i sąd mnie nim ustanowi, czy źle rozumuję?

Jeśli rodzic pozostaje (że tak się wyrażę) przy zdrowych zmysłach i potrafi zdroworozsądkowo oceniać sytuację, to bez jego zgody faktycznie nie da się tego załatwić.
Wtedy pozostaje sąd, ale to też podobno nie jest prosta sprawa, aby ubezwłasnowolnić rodzica, który ma wciąż zdrowy umysł.
Łatwiejsza droga jest przy ciężkich przypadkach typu choroba nowotworowa, Alzhaimer, Parkinson, Cukrzyca... Potrzebna jednak obszerna fachowa dokumentacja medyczna.

Jeśli rodzic jednak już nie bardzo kontaktuje, to jest szansa bez całej procedury sądowej. Piszę to z własnego doświadczenia, gdzie udało mi się umieścić teściów w prywatnym domu opieki.

Powrót