Jak umożliwić ponowną publikację?

• Autor wątku Autor wątku hipa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hipa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Pod szyldem stowarzyszenia przygotowałam małą publikację - folder, który został wydany. Teraz odeszłam z zarządu i wiem, że najprawdopodobniej stowarzyszenie zmieni zakres działalnia albo też zostanie rozwiązane. Do kogo należą prawa autorskie (do stowarzyszenia czy osoby, która całość przygotowała) i czy można przenieś je na inną jednostkę? Wiem, że są instytucje zainteresowane ponownym wydaniem książeczki, dlatego zależy mi na zapewnieniu możliwości ponownego wykorzystania projektu. Czy jest to możliwe?

Witam, czy była Pani etatowym pracownikiem stowarzyszenia?

Nie - w stowarzyszeniu działam non profit. Jako członek stowarzyszenia i zarządu pozyskałam dofinansowanie na zadanie, dlatego wydawcą jest stowarzyszenie.

Jeśli nie pracował Pan na umowę o pracę, ani nie przenosił umową na nikogo praw autorskich majątkowych - to pozostają one w Pana posiadaniu jako autora.

Czyli w tej sytuacji to ja decyduję kiedy ponownie będzie można wydrukować książeczkę.
A co w sytuacji, kiedy autorem tekstu była inna osoba, która napisała go odpłatnie, w ramach umowy o dzieło i przekniosła prawa autorskie Stowarzyszeniu. Natomiast całą resztę zadania zrobiłam ja nieodpłatnie (bez jakiejkolwiek umowy, w ramach pracy społecznej w stowarzyszeniu). Czy taką publikację będzie można ponownie wydać?

hipa napisał:
A co w sytuacji, kiedy autorem tekstu była inna osoba, która napisała go odpłatnie, w ramach umowy o dzieło i przekniosła prawa autorskie Stowarzyszeniu. Natomiast całą resztę zadania zrobiłam ja nieodpłatnie (bez jakiejkolwiek umowy, w ramach pracy społecznej w stowarzyszeniu). Czy taką publikację będzie można ponownie wydać?
Ta inna osoba posiada osobiste prawa autorskie do napisanego przez siebie dzieła. Majątkowe prawa autorskie do tego dzieła posiada zaś stowarzyszenie.

Pytanie, co zrobiła Pani? Czy była to wyłącznie działalność redakcyjna i wydawnicza, czy też dokonała Pani jakiegoś opracowania tekstu, tak, że powstał nowy utwór - vide Art.2. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

W pierwszym wypadku, całość praw majątkowych przynależy się do stowarzyszenia - a więc mogłoby ono dokonać kolejnego wydania dzieła.

W drugim przypadku, prawa autorskie (zarówno osobiste, jak i majątkowe) do opracowania, przynależałyby do Pani. Wydawnictwo, aby wydać Pani opracowanie, powinno otrzymać od Pani odpowiednią licencję. Pani zaś, chcąc wydać samodzielnie to dzieło, powinna otrzymać w tym momencie zgodę stowarzyszenia na realizację prawa zależnego. Trochę skomplikowane. Więcej o opracowaniach w wątku przyklejonym http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html

Faktycznie cała sytuacja jest skomplikowana.
W tekst nie ingerowałam. Mój wkład to cała koncepcja folderu - szata graficzna, dobór zdjęć, dodatkowe informacje dotyczące obiektów przedstawionych na zdjęciach.
Folder z założenia służyć ma celom promocyjnym, więc nikt na tym nie zarabia. Kwestia finansowa nie ma tutaj znaczenia.

Folder z założenia służyć ma celom promocyjnym, więc nikt na tym nie zarabia. Kwestia finansowa nie ma tutaj znaczenia.
to, z kolei jest sprawą drugorzędną, jeśli idzie o prawa autorskie...
W tekst nie ingerowałam. Mój wkład to cała koncepcja folderu - szata graficzna, dobór zdjęć, dodatkowe informacje dotyczące obiektów przedstawionych na zdjęciach.
no tak, trudno powiedzieć coś konkretnego nie znając wszystkich szczegółów, ale sądząc z opisu wygląda mi to na współautorstwo... autora tekstów z autorem layoutu... a w takim przypadku prawa majątkowe do folderu byłyby współdzielone... vide upaipp - Art.9.

Jest Pani współautorem dzieła. Żeby to wydać ponownie trzeba:
1. Uzyskać zgodę współautora/-ów (jeśli nie prawa autorskie nie zostały przeniesione na stowarzyszenie);
2. Uzyskać zgodę stowarzyszenia, lub lepiej - przeniesienie praw majątkowych.

Słowem - musi pani skupić w swoich rękach wszystkie prawa majątkowe do publikacji - czy to przez ich odkupienie (lub nieodpłatne przeniesienie), czy też przez uzyskanie licencji.

Powrót