Jak uniknąć rekalkulacji składek ??

• Autor wątku Autor wątku Witek01
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
czeka mnie podobna sytuacja i zastanawia mnie jedno.. na umowie z TU jest przecież nr rejestracyjny pojazdu, w chwili przerejestrowania na mnie nr się zmienia więc tym samym polisa nie powinna obowiązywać. Przeczytałam temat od początku także proszę o rozwianie moich wątpliwości, bo nie sztuka nic nie zrobić a kilka dni przed końcem umowy z TU dostać informację że trzeba dopłacić a w moim przypadku byłaby to nie mała sumka.
Ogólnie jak czytam to ciężka sprawa z uniknięciem rekalkulacji.

Monika^ napisał:
czeka mnie podobna sytuacja i zastanawia mnie jedno.. na umowie z TU jest przecież nr rejestracyjny pojazdu, w chwili przerejestrowania na mnie nr się zmienia więc tym samym polisa nie powinna obowiązywać.
Ubezpiecza się pojazd a nie tablice rejestracyjne :)

Ogólnie jak czytam to ciężka sprawa z uniknięciem rekalkulacji.
Najprościej to wypowiedzieć umowę poprzedniego właściciela w ustawowym terminie i wykupić ubezpieczenie na siebie. Wtedy żadnych niespodzianek w postaci rekalkulacji nie będzie.

Akrobatka napisał:
Najprościej to wypowiedzieć umowę poprzedniego właściciela w ustawowym terminie i wykupić ubezpieczenie na siebie. Wtedy żadnych niespodzianek w postaci rekalkulacji nie będzie.

to racja tylko szkoda kiedy OC jest opłacone na pół roku a nowe kosztuje 1200zł :/

Dziadziuś napisał:
Ubezpiecza się pojazd a nie tablice rejestracyjne :)

tak, tylko chodzi mi np o sytuację kiedy zatrzymuje Cię policja do kontroli dajesz im dowód rejestracyjny i kwit z opłaconą składką a tam inne dane :what:
oczywiście pojazd ten sam, ale czy nie mają prawa nic powiedzieć?
w jednym miejscu piszą że należy definitywnie wykupić własne OC a w innym że samochód zbywa się razem z OC. Oba przypadki poparte są odpowiednimi przypisami prawnymi

Dziadziuś napisał:
Nic nie musisz przepisywać. Zgodnie z art. 31.1 ustawy o OC, prawa i obowiązki wynikające z tej umowy przeszły na Ciebie. Możesz ją wypowiedzieć w takiej formie jak jest.

natomiast w art. 31.2 jasno jest napisane, że

W razie niewypowiedzenia przez posiadacza pojazdu, na którego przeszło lub
zostało przeniesione prawo własności pojazdu mechanicznego, umowy ubezpie-
czenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych,zakład ubezpieczeń może do-
konać ponownej kalkulacji
...

31.1 zezwala na jazdę na OC poprzedniego właściciela ale już 31.2 informuje, że TU ma prawo naliczyć nową składkę... czy chodzi w tym przypadku o niewypowiedzenie przed końcem umowy ?

Dziadziuś, napisałeś że można wypowiedzieć w takiej formie w jakiej jest czyli co, idę do TU z umową na OC ( bo rozumiem, że sprzedający ma mi ją oddać) i tak po prostu ją wypowiadam ewentualnie pokazuję umowę K-S?

Ostatnia edycja:
Monika^ napisał:
Dziadziuś, napisałeś że można wypowiedzieć w takiej formie w jakiej jest czyli co, idę do TU z umową na OC ( bo rozumiem, że sprzedający ma mi ją oddać) i tak po prostu ją wypowiadam ewentualnie pokazuję umowę K-S?
Dokładnie tak.
Jeśli umowa była zawarta po 11.02.2012, to zachowujesz prawo do wypowiedzenia jej do końca okresu na jaki została zawarta, więc nie trzeba się spieszyć. W przypadku, gdy została zawarta przed tym terminem, na wypowiedzenie masz tylko 30 dni od momentu kupna.

to racja tylko szkoda kiedy OC jest opłacone na pół roku a nowe kosztuje 1200zł :/
Myślisz, że za pół roku mniej zapłacisz?
Teraz masz szansę wybrać sobie stawkę, poszukać, może znajdziesz gdzieś taniej. Ile wyniesie ewentualna rekalkulacja też można sprawdzić. Nie wszystkie firmy ubezpieczeniowe rekalkulację robią. Jeśli zaś będziesz czekać i na koniec okresu ubezpieczenia dostaniesz dopłatę z tytułu rekalkulacji wyboru już nie będziesz miała i każdą naliczoną kwotę będziesz musiała zapłacić.

tak, tylko chodzi mi np o sytuację kiedy zatrzymuje Cię policja do kontroli dajesz im dowód rejestracyjny i kwit z opłaconą składką a tam inne dane :what:
Umowę kupna jeszcze musisz mieć przy sobie.

31.1 zezwala na jazdę na OC poprzedniego właściciela ale już 31.2 informuje, że TU ma prawo naliczyć nową składkę... czy chodzi w tym przypadku o niewypowiedzenie przed końcem umowy ?
Chodzi o wypowiedzenie umowy w trybie art 31.1 ustawy. Inny jest czas wypowiedzenia dla umów zawartych przed 11 lutego 2012 (30 dni), inny dla umów zawartych od tej daty- w każdym czasie można wypowiedzieć i oc rozwiązuje się z dniem wypowiedzenia.
Rekalkulacja nie jest obowiązkowa, niektóre ZU robią ją tylko na wniosek klienta, w innym przypadku tylko aneksują umowy oc wpisujac dane nowego właściciela.

czyli co, idę do TU z umową na OC ( bo rozumiem, że sprzedający ma mi ją oddać) i tak po prostu ją wypowiadam ewentualnie pokazuję umowę K-S?
Sprzedający ma Ci oddać dowód zawarcia ubezpieczenia (nie mylić z dowodem opłacenia składki). Umowę oc wypowiada się na piśmie., za potwierdzeniem odbioru. Wpisujesz dane poprzedniego właściciela i swoje.

Akrobatka napisał:
Myślisz, że za pół roku mniej zapłacisz?
Teraz masz szansę wybrać sobie stawkę, poszukać, może znajdziesz gdzieś taniej. Ile wyniesie ewentualna rekalkulacja też można sprawdzić. Nie wszystkie firmy ubezpieczeniowe rekalkulację robią. Jeśli zaś będziesz czekać i na koniec okresu ubezpieczenia dostaniesz dopłatę z tytułu rekalkulacji wyboru już nie będziesz miała i każdą naliczoną kwotę będziesz musiała zapłacić.

w przypadku kiedy miałabym jakiekolwiek zniżki to warto byłoby szukać i nawet sprawdzić jaka kwota wyjdzie po rekalkulacji. Jednak ja nie mam żadnych zniżek. OC na rok najtaniej mi wyszło 1200zł
Kupuję samochód z OC opłaconym do czerwca 2013 i jeśli jest możliwość skorzystania z niego i jeżdżenia na nim to czemu miałabym nie skorzystać.

może najlepiej podejść do TU i zapytać czy rekalkulacvja jest obowiązkowa czy nie, czy myślicie żeby lepiej nie dawać im sygnału że nie zamierzam dopłacać, jeśli nie ma takiego obowiązku ( bo to w przypadku rekalkulacji jest oczywiste)

Chcę mieć czarno na białym a przede wszystkim sama zrozumieć co mi wolno a czego nie żeby nie doszło do takiej sytuacji że miesiąc przed końcem umowy pójdę ją rozwiązać a tam okaże się że mam 2tyś dopłacić ... i wiem że najlepiej byłoby zawrzeć nową umowę (własną) ale jeśli wg prawa mogę jechać na OC poprzedniego właściciela to czemu nie...

Tylko czy poprzedni właściciel ma prawo rozwiązać umowę z TU? bo jeśli zakładając że ja będę miała stłuczkę to jemu poleci po zniżkach? Czy w takim przypadku jego to nie dotyczy bo przecież sam jest zarejestrowany na mnie?

Monika^ napisał:
Tylko czy poprzedni właściciel ma prawo rozwiązać umowę z TU? bo jeśli zakładając że ja będę miała stłuczkę to jemu poleci po zniżkach? Czy w takim przypadku jego to nie dotyczy bo przecież sam jest zarejestrowany na mnie?
Po sprzedaży auta zbywca nie ma już żadnych praw do polisy (art. 31.1), więc nie może wypowiedzieć umowy. Zbywca nie traci też zniżek w przypadku późniejszej szkody (art. 32.3)

Zapoznaj się dokładnie z art. 31 i 32 ustawy o OC, bo wciąż zadajesz te same pytania.

Dziadziuś napisał:
Po sprzedaży auta zbywca nie ma już żadnych praw do polisy (art. 31.1), więc nie może wypowiedzieć umowy. Zbywca nie traci też zniżek w przypadku późniejszej szkody (art. 32.3)

Zapoznaj się dokładnie z art. 31 i 32 ustawy o OC, bo wciąż zadajesz te same pytania.

jednak ma obowiązek poinformować TU o zbyciu pojazdu.

czytałam, pytania się powtarzają bo mimo, że czytam do niektórych rzeczy nie potrafię do końca zrozumieć. Po prostu są to teksty których przyswoić nie potrafię dlatego proszę o przetłumaczenie mi tego na "chłopski" rozum.
Teraz już wszystko jest jasne i jeszcze raz spróbuję ze zrozumieniem przeczytać ten artykuł. W każdym bądź razie dziękuję za Waszą pomoc bo sporo się dowiedziałam.

Ostatnia edycja:
może najlepiej podejść do TU i zapytać czy rekalkulacvja jest obowiązkowa czy nie, czy myślicie żeby lepiej nie dawać im sygnału że nie zamierzam dopłacać, jeśli nie ma takiego obowiązku ( bo to w przypadku rekalkulacji jest oczywiste)
Podejść i zapytać ale nie tylko o to, czy rekalkulacja jest obowiązkowa.
Także sprawdzić, czy jest opłacona w całości. Ewentualne niedopłaty z tytułu kolejnych rat po kupnie obciążają Ciebie, nawet jeśli nie będzie rekalkulacji.

Wtedy albo dopłacić albo wypowiedzieć umowę.
Trzeciego wyjścia nie ma:)

Widzę ze temat dość stary ale wracam do niego.

Podana przez Dziadziusia "furtka" polega jak rozumiem na załozeniu, że ubezpieczyciel może zrekalkulować składki jeśli nabywca nie wypowie umowy. A więc żeby uniknąć rekalkulacji trzeba ją przed końcem wypowiedzieć. Dobrze rozumiem?

Czy przepisanie umowy na siebie jest równoznaczne z jej niewypowiedzeniem? Czyli czy osoba która ją na siebie przepisze traci prawo do jej wypowiedzenia?

Drugie pytanie dotyczy mojej sytuacji: jeżdżę na polisie kupionej z samochodem, nieprzepisanej na mnie. Jednak opłacona była tylko półroczna składka. Nadchodzi termin płatności drugiej. Czy jeśli ją opłacę, nadal będę miała prawo wypowiedzieć umowę?

Z góry dzięki za odpowiedz :)

ewaewa2 napisał:
A więc żeby uniknąć rekalkulacji trzeba ją przed końcem wypowiedzieć. Dobrze rozumiem?
Nikt Ci nie zagwarantuje, że ubezpieczyciel nie wystąpi z rekalkulacja wcześniej, gdyż zbywca ma obowiązek powiadomić go o zmianie właściciela pojazdu w terminie 14 dni od sprzedaży.

ewaewa2 napisał:
Czy przepisanie umowy na siebie jest równoznaczne z jej niewypowiedzeniem? Czyli czy osoba która ją na siebie przepisze traci prawo do jej wypowiedzenia?
Nie.

ewaewa2 napisał:
Czy jeśli ją opłacę, nadal będę miała prawo wypowiedzieć umowę?
Tak.

Witam
Mam mały problem bo czytając o tych rekalkulacjach pogubiłam się w dniu 18.10.2016 kupiłam samochód, polisa była ważna do 31.08.2017 opłacona pierwsza składka do 30.11.2016 wypowiedzenie umowy polisy dokonałam 30.11.2016 jako nabywca zaś TU przesłało wezwanie do zapłaty rekalkulacji za okres od 18.10 do 30.11. 2016. Czy mimo zapłaconej składki muszę zapłacić rekalkulację mimo że nie chciałam i nie posiadam żadnego dokumentu poświadczającego rekalkulację?

Tak musisz zapłacić. Po zmianie właściciela towarzystwo może zrekalkulować składkę niezależnie od woli nowego nabywcy. Możesz co najwyżej upewnić się, czy prawidłowo zrekalkulowano składkę - zniżki za przebieg ubezpieczenia, prawo jazdy itp.

Zanthius napisał:
Tak musisz zapłacić. Po zmianie właściciela towarzystwo może zrekalkulować składkę niezależnie od woli nowego nabywcy. Możesz co najwyżej upewnić się, czy prawidłowo zrekalkulowano składkę - zniżki za przebieg ubezpieczenia, prawo jazdy itp.

Dziękuję bardzo.

wicon napisał:
Witam
Mam mały problem bo czytając o tych rekalkulacjach pogubiłam się w dniu 18.10.2016 kupiłam samochód, polisa była ważna do 31.08.2017 opłacona pierwsza składka do 30.11.2016 wypowiedzenie umowy polisy dokonałam 30.11.2016 jako nabywca zaś TU przesłało wezwanie do zapłaty rekalkulacji za okres od 18.10 do 30.11. 2016. Czy mimo zapłaconej składki muszę zapłacić rekalkulację mimo że nie chciałam i nie posiadam żadnego dokumentu poświadczającego rekalkulację?

Należy zauważyć, iż przepis art. 31 ust. 2 ustawy z dnia 22 maja 2003r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (Dz.U. z 2003r. nr 124 poz. 1152 z późn. zm.) przewiduje dwa alternatywne skutki prawne rozwiązania umowy, w zależności od podjęcia decyzji przez nabywcę w przedmiocie wypowiedzenia umowy OC posiadaczy pojazdów. W sytuacji gdy nabywca pojazdu podejmie decyzję w przedmiocie kontynuowania zawartej przez zbywcę umowy ubezpieczenia OC i nie dokonuje czynności wypowiedzenia umowy, to Ubezpieczyciel może wyegzekwować uprawnienia do dokonywania ponownej kalkulacji składki ubezpieczeniowej. Należałoby w takim wypadku zapytać nabywcę o dane niezbędne do dokonania ponownej kalkulacji składki. W przypadku, gdy nabywca pojazdu dokona czynności prawnej wypowiedzenia umowy ubezpieczenia OC, ubezpieczyciel nie może dokonać ponownej kalkulacji należnej składki z tytułu udzielanej ochrony ubezpieczeniowej.

Zanthius napisał:

Przecież wypowiedziała umowę, więc rekalkulacja nie obowiązuje. Akurat ten warunek w Ustawie jest jasny:

W razie niewypowiedzenia przez posiadacza pojazdu, na którego przeszło lub
zostało przeniesione prawo własności pojazdu mechanicznego, umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, zakład ubezpieczeń może dokonać ponownej kalkulacji należnej składki z tytułu udzielanej ochrony ubezpieczeniowej.

@paaawel: rację prawisz, ale szukający pomocy na forum zazwyczaj są laikami i taki wywód może być dla nich niezrozumiały ;)

Powrót