Jak uniknąć rekalkulacji składek ??

• Autor wątku Autor wątku Witek01
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dobry wieczór,

Przede wszystkim dziękuje za dotychczasowe wpisy w tym wątku. Pozwoliły mi w większości rozwiać moje wątpliwości.
Jednakże chciałbym jeszcze trochę podpytać, upewnić sie, ze dobrze zrozumiałem ich treść.

Otóż na mocy spadku z 2016 odziedziczyłem ¼ samochodu po wujku, w tym samym roku po śmierci jednego z pozostałych spadkobierców odziedziczyłem kolejna ¼ samochodu. Współwłaściciel pozostałej połowy przebywa ma stałe poza granicami Polski i dopiero we wrześniu 2017 uzyskałem, na mocy darowizny, prawo do pozostałej części samochodu i tym sposobem stałem sie jego właścicielem w 1/1.
W tym czasie opłacałem składki OC na wujka, TU wysyłało je na moje dane do innego miasta, (z danymi wujka jako właściciela, przy czym nie wpisując mnie w rubrykę ubezpieczający).

Składki w tym czasie nie były rekalkulowane.
W związku z posiadaniem już wszystkich dokumentów umożliwiających mi przerejestrowanie auta na siebie, chciałbym w końcu wyprostować wszystkie kwestie, w tym tez i OC.
Obawiam sie jednak, ze jeśli teraz wrócę do TU jako właściciel, to będą chcieli zrekalkulowac mi składki.
Pojawiają sie zatem dwa pytania: 1) Co, jeśli zdecyduje sie na zawarcie OC u innego ubezpieczyciela i wypowiem Umowę u obecnego zarazem? Czy z dniem wypowiedzenia Umowy możliwość rekalkulacji ustaje?
2) Ewentualnie czy i za jaki okres wstecznie mogą dokonać takiej rekalkulacji? Czy możliwy jest regres?

Z góry dziękuje za wyjaśnienia!

Ostatnia edycja:
CD z dnia 14.06.2017
Po kilku wysłanych listach z żądaniem przesłania dokumentu lub przedstawienia kryteria wyliczenia rekalkulacji (domyśliłam się, iż jest to rekalkulacja z przesładnych wezwań do zapłaty i przedsądowych)TU przesłało taką informację"...składka ubezpieczeniowa została naliczona z tytułu świadczonej ochrony ubezpieczeniowej od 18.10.2016 do 30.11.2016 roku w ramach ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdu mechanicznego..." "Wyżej wskazana należność nie wynika z przeprowadzonej rekalkulacji zgodnie z ustawą z dnia 22 maja 2003 roku o ubezpieczeniu obowiązkowym , Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym oraz Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych, a została obliczone a proporcjonalnie do okresu świadczonej ochrony ubezpieczeniowej." Zaznaczę, że składka była zapłacona do dnia rozwiązania polisy czyli 30.11.2016 przez poprzedniego właściciela. Czy nadal obowiązuje 30 dniowe wypowiedzenie bo jak czytam to już nie istnieje po 11.02.2012 ? Ponieważ domyślam się, że o to chodzi gdzie nie istnieje tzw. podwójne ubezpieczenie po 11.02.2012.
Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc.

Czy nadal obowiązuje 30 dniowe wypowiedzenie bo jak czytam to już nie istnieje po 11.02.2012 ?
Nie. Można teraz wypowiadać polisę po zbywcy w dowolnym momencie jej obowiązywania z art. 31. Czemu pytasz? To nie ma znaczenia w tym momencie.
Ponieważ domyślam się, że o to chodzi gdzie nie istnieje tzw. podwójne ubezpieczenie po 11.02.2012.
Nowelizacja nie zabroniła posiadania kilku OC w żaden sposób. Wprowadziła narzędzia ułatwiające ucieknięcie od takiej sytuacji w większości przypadków (nie w takim, gdy ktoś posiadając aktywną polisę sam zawiera kolejną i nie rozwiązuję dotychczasowej polisy zbywcy).
Zaznaczę, że składka była zapłacona do dnia rozwiązania polisy czyli 30.11.2016 przez poprzedniego właściciela
Skąd pewność. Potrafisz w jakiś sposób to udokumentować? Bo jak widać po piśmie TU ma odwrotne opinię do Twojej.

Już wyjaśniona sprawa okres polisy (odnawialna)jest od 13.06.2016 do 12.06.2017 a dokument i zapłata za pierwszą ratę było 01.09.2016 a terminy składek są umowne więc jakby za część 2 składki nie było zapłacone. Trawifiłam na ciężką firmę, która najpierw wysyła wezwania przed sądowe a później po wielkich bojach dostaję list z informacją za co i dlaczego. Tragedia z niektórymi TU :(
Dziękuję bardzo za pomoc 😀

Kupiłem nowe auto w lipcu, OC do lutego 2018. Wykupiłem nowe ubezpieczenie w innym TU, nie wysłałem wypowiedzenia do wcześniejszej firmy. Dostałem informacje o rekalkulacji od starego ubezpieczyciela i dopiero teraz wysłałem wypowiedzenie. Czy mogę ponieść jakieś opłaty od starego ubezpieczenia?

Powrót