Jak uniknąć / zminimalizować koszty sądowe ?

• Autor wątku Autor wątku Lena1983
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lena1983

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witajcie,

proszę o wypowiedz osoby doświadczone w mojej sprawie.
Za każdą pomoc będę bardzo wdzieczna.

Otóż w ubiegłym roku wzięłam chwilówkę w Vivus. Nie będę już wchopdzić w szczegóły jak potoczyły się moje losy ale nie spłacałam jej. Pożyczka poszła do Global Collection Management. We wrześniu bieżacego roku przyszło pismo z e-sądu o nakazie zapłaty pożyczki + 960 zł kosztów sądowych/zastępstwa itd. Odwołałam się od tego. Dostałam pismo z e-sądu, że odwołanie jest poprawne i sprawa wędruje do sądu rejonowego. W miedzyczasie napisąłam do Global Collection Management, że chcę spałcić dług dobrowolnie i wratach. Rozłożyli mi to na 5 rat po 340 zł chcociaż prosiłam o niższe ale mniejsza z tym- jakoś dam radę. Pierwszą już zapłaciłam. Dalsze mam też zamiar w terminie. Prosiłam też o to aby nie doliczali mi kosztów tych 960 zł albo znacznie mi je obniżyli. Przedstawiłam swoją sytuację życiową.

Otóż myslałam, że w takim razie oni obniża mi te koszty chociaż o 1/2 oraz sprawa już nie pójdzie do sądu rejonowego, że się z tego wycofają. A Oni mi piszą, że rozkłądają na raty ale koszty wszelskie ustali sąd rejonowy na rozprawie.

Nie chcę tu mielić o sytuacjach życiowych. Ale ja naprawę nie mogłam spłacać tego kredytu i naprawdę nie stać mnie na kolejne wydatki w związku z postępowaniami sądowymi i kosztami zastępstwa Global Collection Management.

Leczę córę na depresję. Ma epizody samookaleczania się. Jest z Nią źle. Minimalny koszt terapii na miesiac w jej wypadku to ok 1200-1400 zł. Zarabiam 2600 zł. Alimenty wpływają nieregularnie- 300 zł kilka razy wroku (komornik na ojca bezsilny). Kolejne raty to brak spotkań z psychoterapeutą i psychiatrą i pogorszenie jej stanu zdrowia. Ja to wszystko w Global Collection Management udokumnetowałam (zaświadczenie o chorobioe, rachunki za lekarzy). Na NFZ wiecie jak to wszystko wygląda. Wizyta u psychologa raz we miesiacu i się ciesz.
Spłacam drugi normalny bankowy kredyt w kwiocie 470,00 zł z którym nie mam problemów i zaległości i nie chce mieć.

Jak bronić się przed takimi kosztami u Global Collection Management oraz w sądzie rejonowym?

Jakie koszta naliczyli sobie w tej sprawie w e-sądzie? Chodzi mi o te, które podawał GCM, bo sądowych to nie zmniejszysz. Koszty zastępstwa znów - jakie?

Być może zawyżają koszta. Ale jeśli nie - to nie masz szans ich w obecnej sytuacji uniknąć.

Po co składałaś sprzeciw w e-sądzie od nakazu zapłaty, skoro dług uznajesz i chcesz go spłacić?

Niezależnie od tego czy to spłacisz czy nie przed rozprawą, to koszty i tak naliczą. W tej chwili można to próbować obalić. Ten nakaz. Jak się z nimi kontaktowałaś. Przez e-mail?

Powrót