jak UP sprawdza poręczyciela

• Autor wątku Autor wątku pracownik_biurowy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pracownik_biurowy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Cześć, jak w temacie mam być dla kogoś poręczycielem w dotacji z UP. Jednak nie wiem w jaki sposób są sprawdzami poreczyciele. Czy dzieje się to jak w banku że wrzucają mnie w bik krd i inne bazy czy po porstu weryfikuja tylko zaświadczenie o dochodach. Kiedyś miałam chwilowe kłopoty finansowe i mój bik nie wygląda za ładnie. Czy ktoś się orientuję jaką droge przechodzi poręczyciel? Z góry bardzo dziekuje za odpowiedzi:)

Jak kiedyś pracowałam w UP, 5 lat temu to weryfikacja następowała tylko i wyłącznie na podstawie zaświadczenia o dochodach, nie sądzę, żeby się to zmieniło.

właśnie gdzieś czytałam że miało wejść w up bardziej rygorystyczne podejście do poręczycieli ale Pani w UP na moje pytanie nie potrafiła mi odpowiedziećmoże ktoś się znajdzie kto jest bardzierj na bieżąco

Jeśli pani w UP nie umiała odpowiedzieć to chyba ze złą osobą Pani rozmawiała, bo oni muszą to wiedzieć :)

nie umiała bądź nie chciała, chyba potraktowała mnie jak kogoś kto chce wyłudzic pieniądze :D na moje pytanie w jaki sposób weryfikują poręczycieli usłyszałam tylko no w taki jaki powinniśmy

No tak, potraktowała jak intruza. Według mnie to nie mają możliwości żeby zweryfikować w inny sposób niż na podstawie zaświadczenia o zarobkach, nie mają takiej "władzy".

pracownik_biurowy napisał:
. Jednak nie wiem w jaki sposób są sprawdzami poreczyciele. Czy dzieje się to jak w banku że wrzucają mnie w bik krd i inne bazy czy po porstu weryfikuja tylko zaświadczenie o dochodach. Kiedyś miałam chwilowe kłopoty finansowe i mój bik nie wygląda za ładnie. Czy ktoś się orientuję jaką droge przechodzi poręczyciel? Z góry bardzo dziekuje za odpowiedzi
A jakie dokładnie dane potencjalny poręczyciel wykazał na potrzeby PUP poręczając własnym mieniem środki na działalność?

imie nazwisko pesel i dokument tożsamości i zaswiadczenie o dochodach

tak dokladnie z zakladu pracy z ostatnich 3 miesiecy

Witam, mam pytanie odnośnie poręczyciela dotacji z PUP. Chodzi o współmałżonkę poręczyciela, są oni w nieformalnej separacji i będzie problem z przyjściem tej osoby do urzędu żeby złożyła podpis, czy jak poręczyciel nie przyzna się do związku małżeńskiego i przyjdzie sam z dokumentami jako kawaler złożyć podpis, czy urząd sprawdzi jego status życiowy ?

Powrót